Єврокомісар: уряд вважає, що реформа державного сектору – це лише зарплати

Читать на русском
У минулому ми надто часто фінансували обіцянки. Прийшов час, коли ми готові фінансувати лише результат.

У минулому ми надто часто фінансували обіцянки. Прийшов час, коли ми готові фінансувати лише результат.

Про це в інтерв'ю «Європейської правді» заявив єврокомісар з питань європейської політики сусідства Йоганнес Ган, передає «Слово і Діло».

«Наразі немає навіть закону про держслужбу, але питання не лише в ньому. Законодавство – це лише верхівка. Потрібно мати чітке бачення, де є потреби, де – проблеми. Якими є загрози успіху реформи, якими є кваліфікаційні вимоги, що буде, коли доведеться звільняти людей, що нині працюють? Все це має бути в концепції реформ», – сказав єврокомісар.

За словами Йоханнеса Гана, Єврокомісія прагне допомогти Україні забезпечити гідною зарплатою держслужбовців і готова до співфінансування цих витрат.

«Реформа – це не тільки і не стільки зарплати! Гроші потрібні не лише на зарплату», – підкреслив Ган.

Єврокомісар уточнив, що доведеться вкладати значні суми в компенсації скороченим держслужбовцям, а відбір і підготовка нових людей також потребують фінансування.

Степан КубівНародний депутат України
Кубів зобов'язаний реформувати фінансовий секторСказано 14 квітня 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

«Можливо, доведеться закуповувати нове обладнання. І вже після цього, можливо, буде потреба інвестувати в гідний дохід для цих людей», – сказав він.

Йоханнес Ган запропонував проводити реформу частинами, тому що неможливо відразу провести зміни для всієї системи держслужби, для всіх міністерств, всіх сфер.

«Давайте виберемо якийсь конкретний сектор, проведемо реформу в ньому і з набутим досвідом візьмемося за наступний», – запропонував чиновник.

На його думку, пріоритетними напрямками, за якими варто почати реформу, є судова система, податкова служба та митниця. Саме з них потрібно починати реформи.

«У кожному міністерстві потрібно разом із зовнішніми експертами визначити, які справжні потреби, скільки людей мають виконувати ту чи іншу роботу, скільки доведеться скоротити, які кваліфікаційні вимоги і так далі», – підсумував Йоханнес Ган.

Раніше лідер фракції «БПП» Юрій Луценко заявив, що зміни до Конституції в частині судової реформи будуть ухвалені Верховною Радою до кінця 2015 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: