Систему виборів у два тури потрібно змінити – експерт

Читать на русском
Петро Олещукполітичний експерт

У двотуровій системі виборів є позитивні моменти, але є й елементи, які потрібно змінювати.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Петро Олещук, аналізуючи формат двотурової системи проведення виборів.

«Щодо двотурової системи у маленьких містах, то варто розглянути її доцільність. Важко визначити конкретні норми. Найбільша проблема постає у дрібних містах, де виборців менше, але при цьому зростає вартість кожного голосу на виборах. Це створює чудові умови, щоб відповідним чином здійснювати підкуп», – аналізує експерт.

«Зрада» проти «Перемоги»: аналіз основних тенденцій місцевих виборів-2015«Слово і Діло» вирішило визначити сильні та слабкі сторони місцевої виборчої кампанії, а також можливості та загрози, які з нею пов'язані.

Якщо дивитись з такої точки зору, то, за його словами, вибори в два тури є тут якраз доцільнішими, ніж у великих містах. У невеликих містах таким чином за вкладання відповідних ресурсів і без великих проблем можна одержати відповідний мандат.

«Найбільша проблема двотурової системи полягає в тому, що другий тур виносять за три тижні. Виборці випадають з інформаційного простору виборів, багато хто забуває кандидатів та увага до виборчої кампанії нижча, а, відповідно, нижча й явка, ніж завжди. Але яким чином це виправити, дуже складно уявити», – вважає Олещук.

«Проблема існує й це зворотній бік двотурової моделі виборів», – резюмував він.

Зазначимо, що у парламентській фракції «Блоку Петра Порошенка» не виключають, що до закону про місцеві вибори в Україні будуть вносити зміни.

У 29 містах України 15 листопада пройшов другий тур виборів мера. Явка в Україні в цілому склала 34,08%. Явка в першому турі виборів, який проходив 25 жовтня, склала 46,6%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: