До чого призведе коаліція США та Росії в боротьбі з ІДІЛ? Думка експерта

Читать на русском
Олександр Сушкоексперт з питань інтеграції

Останні події у світі можуть тимчасово зробити Росію учасником вирішення проблем, а не їх створення.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко, аналізуючи інформацію про те, що президент Франції Франсуа Олланд анонсував створення коаліції з Росією для боротьби з ІДІЛ.

«Безумовно, якась координація між США та РФ буде, щоб не перешкоджати одна одній та завдавати більш-менш узгоджені удари по позиціях «Ісламської держави». Однак навряд чи йдеться про формування певної політичної коаліції, тому що за такого рівня недовіри між сторонами навряд чи можна очікувати, що це буде стала коаліція», – пояснює експерт.

Звісно, ця ситуація, як уточнив експерт, створила для Путіна додатковий майданчик для повернення на міжнародну арену в якості рукоподаваного гравця, але це зумовлено тактичними обставинами.

Чи змінилася тактика Кремля після розмови Обами та Путіна? ЕкспертПолітолог проаналізував розмову Бараки Обами та Володимира Путіна, а також події, що відбуваються після саміту G20.

«Захід володіє великим потенціалом у частині обмеження російської воєнної машини, тому ця коаліція навряд чи має перспективи стати політичною коаліцією у боротьбі з ісламським тероризмом», – переконаний Сушко.

Хоча, за його словами, ті обставини, що виникли, сприяють тому, щоб відсунути на другий план все, що робилося для маргіналізації РФ. Це може тимчасово зробити Росію учасником вирішення проблем, а не їх створення.

«Але горизонт дій цього партнерства стосуватиметься виключно Сирії, боротьби з «Ісламською державою», тероризмом. Даремно Путін розраховує, що взявши участь у цій війні, він може домогтися скасування санкцій, які зумовлені виконанням Мінських угод», – аналізує він.

Щодо Донбасу, то це на нього жодним чином не вплине, оскільки Путін зараз діятиме в іншому напрямку.

«Звісно, це частина великої гри, але Захід не настільки залежний від РФ, щоб жертвувати своєю позицією в українському питанні», – підсумував Сушко.

Як відомо, Олланд уже повідомив, що наступного вівторка вирушить до Вашингтона, а в четвер – до Москви, щоб обговорити з Бараком Обамою та Володимиром Путіним координацію загальних зусиль щодо боротьби з ІДІЛ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: