ЄС може вплинути на рішення РФ не вводити продовольче ембарго для України – експерт

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Рішення про продовольче ембарго – скоріше політичне питання, аніж економічне.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт агропромислової галузі, харчової промисловості Вадим Чагаровський, аналізуючи інформацію про те, що РФ вирішила запровадити продовольче ембарго для України з 1 січня наступного року.

«Варто відзначити, що глобальних наслідків не буде. Зокрема, для агропромислового сектору, молочної галузі. Доля експорту становить близько 2%. Все, що можна було заборонити, РФ уже заборонила. В інших галузях можливий суттєвий спад. Але є ще сподівання на Європу, оскільки після зустрічі з Путіним було обіцяно, що жодних обмежень та дискримінації в торгівлі не буде взагалі», – пояснює експерт.

Водночас голова Комітету економістів України Андрій Новак зауважив, що, наближаючись до 1 січня 2016 року, Росія хоче анонсувати власну відповідь на це, й усе робиться зараз з огляду на те, як це виглядатиме з екранів для російського глядача.

Арсеній ЯценюкГолова політради партії "Народний фронт"
Яценюк пообіцяв оперативно відреагувати на нові торгівельні санкціїї РосіїСказано 17 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

«Все буде анонсовано у вигляді «Росія наказує Україні», – зазначив він.

Звичайно, за його словами, на початку будуть втрати та великі потоки контрабанди, але пізніше це піде на користь українським виробникам, тому що вже давно зрозуміло, що на російський ринок ставку робити не можна й слід відкривати нові ринки та збільшувати експорт.

Як відомо, з 1 січня набуває чинності угода про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС. Росія раніше вже запровадила заборону на ввезення цілої низки європейських продуктів.

Зазначимо, що ще 7 серпня 2014 року російська влада оголосила про заборону поставок низки продовольчих товарів з країн, які запровадили або підтримали санкції проти РФ.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: