Результати виборів: у яких містах буде протистояння мера та міськради? Експерти

Читать на русском
Дмитро Купираполітолог
Дмитро Кондратенкополітолог

У деяких містах без конфліктів не обійдеться, але це поодинокі випадки, тому що є законодавчі запобіжники, які дозволяють урегулювати протистояння між мером та міською радою.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний експерт Дмитро Купира, аналізуючи результати місцевих виборів.

«Щодо конфліктів, то відразу слід відзначити Луцьк. Там рада буде достатньо сильно контролювати міського голову, тому що партія-переможець там «УКРОП», а на виборах мера перемогу здобув чинний міський голова», – констатував Купира.

Загалом, конфлікти між мером та міськрадою будуть у містах, де є подібний політичний розклад. Такі жорсткі протистояння відбуваються зазвичай, коли центральна влада має якісь свої орієнтири, але за результатами виборів 2015 року таких ситуацій не буде багато.

«Причина в тому, що чинне законодавство є таким, що якщо міський голова має певний політичний досвід, він матиме достатньо інструментів маніпулювати владою. Крім того, є ще законодавчий запобіжник. Місцева рада не обирає собі секретаріат, який матиме близький контакт з міським головою», – аналізує експерт.

Спеціалісти поділились міркуваннями щодо того, в яких регіонах можливі конфлікти між мером та міською радою.
Дмитро Кондратенко

Водночас політолог Дмитро Кондратенко припускає, що є й інші міста, де можуть виникнути конфлікти. «Зокрема, Хмельницький. Можливо, Кіровоград і Житомир. В Житомирі якраз більшість утворилася без «БПП», – зазначив він.

Загалом, як вважає політолог, в більшості міст результати показали, що другий тур себе виправдав, незважаючи на низьку явку.

«Тут слід згадати Дніпропетровськ. Явка була вищою, ніж у першому турі», – зазначив Кондратенко.

Підсумовуючи, він наголосив, що другий тур був потрібен, причому не лише в містах із кількістю виборців більше 90 тисяч, а як мінімум – із кількістю 70 тисяч, тому що це все одно буде приблизно стотисячне місто, враховуючи тих, хто не голосує.

«Було би доречно також знизити вік для голосування з 18 до 16 років, оскільки їм в цьому місті жити, працювати, отримувати освіту», - резюмував він.

Відзначимо, Президент України Петро Порошенко заявив, що в більшості міст перемогли представники демократичної коаліції.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: