Україна може вимагати від Росії відшкодування за радянську окупацію – нардеп

Читать на русском
Україна повинна приєднатися до Меморандуму про співпрацю, який підписали країни Балтії, щодо пред'явлення Росії вимог про відшкодування за радянську окупацію.
Ірина Фріз

Україна повинна приєднатися до Меморандуму про співпрацю, який підписали країни Балтії, щодо пред'явлення Росії вимог про відшкодування за радянську окупацію.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила народний депутат від «БПП», член комітету з питань національної безпеки і оборони Ірина Фріз, інформує «Слово і Діло».

Вона пояснила, що Російська Федерація є державою-продовжувачем Радянського Союзу. Таким чином Росія несе юридичну міжнародну відповідальність за дії СРСР.

«Україна має право на відшкодування через Голодомор українського народу, що був ініційований Кремлем та призвів до мільйонів жертв», – заявила Фріз.

Арсеній ЯценюкГолова політради партії "Народний фронт"
Яценюк заявив, що Україна подасть позови проти РФ про відшкодування збитків, завданих воєнними діямиСказано 3 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

Нагадаємо, нещодавно країни Балтії прийняли рішення підрахувати збиток, нанесений Литві, Латвії та Естонії за час перебування їх у складі Радянського Союзу, і зажадати від Росії його відшкодування. Однак скористатися досвідом країн Балтії та отримати компенсації від РФ Україна навряд чи зможе, кажуть експерти.

«Факт анексії та окупації країн Балтії Радянським Союзом був чітко зафіксований. Не як якесь «добровільне приєднання», як це було із Західною Україною або з Кавказом. І в світі «приєднання» Прибалтики до СРСР поставили під серйозний сумнів», – нагадав політолог Тарас Чорновол.

А от колишній генеральний консул України в Единбурзі та Стамбулі Богдан Яременко вважає інакше. Дипломат переконаний, що Україна цілком може звернутися до суду за компенсаціями з боку Росії як спадкоємиці СРСР, зокрема щодо Голодомору, який визнаний геноцидом українського народу багатьма міжнародними організаціями та іноземними урядами.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: