Генсек ООН міг одноосібно вирішити питання миротворців в Україні, але не схотів – Сергеєв

Читать на русском
У разі агресії РФ проти України Генсек мав би одразу звернутися до світових лідерів із закликом зупинити Росію, але він почав робити це вже на пізніх стадіях.
Юрій Сергеєв

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун мав би взяти на себе відповідальність відправити оціночну місію на Донбас до початку прийняття Радою безпеки відповідного рішення про направлення миротворчої операції в Україну.

Про це в інтерв’ю «Главкому» сказав постійний представник України в ООН Юрій Сергеєв, пише «Слово і Діло».

«Але цього не відбулося, хоча мандат генсека дозволяє це й не потребує змін до Статуту ООН», – зазначив дипломат.

Сергеєв переконаний, що роль генерального секретаря ООН в таких ситуаціях, яка виникла в Україні, має бути значно потужнішою, тому українське представництво в ООН продовжує наполягати на тому, що має відбутися зміна процедури механізму ухвалення рішення.

Без права вето: які цілі переслідує Україна в ООН?15 жовтня 177 голосами країн-членів ООН з 193 можливих було підтримано надання Україні статусу непостійного члена Ради Безпеки ООН. «Слово і Діло» вирішило розібратися, які саме цілі ставить перед собою Україна в Радбезі ООН.

«Мають відбутися процедурні зміни та внесення уточнення про те, яким чином мають бути задіяні відповідні положення Статуту ООН. Бо виглядає дивним те, що ми звернулися більш ніж півроку тому до генерального секретаря (про необхідність направлення миротворців), а жодного руху від ООН немає», – зазначив Сергеєв.

За його словами, наразі Рада безпеки та Генасамблея ООН планують вибори нового генерального секретаря і є величезна підтримка тієї думки, що генсек не має залежати від РБ, як він залежить зараз.

«Він не повинен приймати волюнтарні рішення, які можуть призвести до дисбалансу безпекової ситуації у світі, і це зрозуміло. Але він повинен діяти так, щоб упереджувати негативний розвиток ситуації. Наприклад, у разі агресії РФ проти України генсек мав би відразу звернутися до світових лідерів із закликом зупинити Росію, але він почав це робити вже на пізніх стадіях, коли конфлікт був у розпалі. Мандат ООН для генсека не повинен обмежувати його в превентивній дипломатії», – наголосив постпред України в ООН.

Сергеєв також повідомив, що Україна не відкликала своє звернення про направлення миротворців ООН на Донбас. Станом на сьогодні відповідний документ перебуває в секретаріаті ООН «на столі перед Пан Гі Муном».

Нагадаємо, 15 жовтня 177 країн Організації Об'єднаних Націй проголосували за обрання України непостійним членом ООН до 2017 року. У Радбезі ООН Україна хоч і не матиме права вето, проте намагатиметься обмежити таке право для іншої країни-учасниці органу – Росії, пояснив глава українського МЗС Павло Клімкін.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: