Охендовський розповів, до чого може призвести низька явка виборців

Читать на русском
Надмірно низька явка виборців на місцевих виборах в Україні може призвести до того, що мажоритарна система обрання мерів великих міст абсолютною більшістю може бути скасована.
Фото: "Дзекрало тижня"

Надмірно низька явка виборців на місцевих виборах в Україні може призвести до того, що мажоритарна система обрання мерів великих міст абсолютною більшістю може бути скасована.

Таке припущення висловив голова Центральної виборчої комісії України Михайло Охендовський, пише «Слово і Діло» з посиланням на «РБК-Україна».

«Якщо тенденції збережуться, то цілком імовірно, що явка становитиме близько 30%, і тоді, на мій погляд, виникне питання у наших законодавців щодо доцільності взагалі збереження мажоритарної системи абсолютної більшості, яка використовується для виборів мерів великих міст», – заявив глава ЦВК, коментуючи хід другого туру виборів міських голів.

При цьому він підкреслив, що пасивність виборців призведе до того, що обрані кандидати будуть представляти інтереси дуже невеликої частини населення.

«За наднизької явки цілком можливою буде ситуація, коли 50% виборців-то проголосують, але це буде десь 15-17% від кількості виборців у відповідному місті. Виходячи з підсумків цього повторного голосування, дуже хотілося б, щоб був зроблений відповідний аналіз і, можливо, законодавці повторно звернули увагу на питання доцільності збереження цієї виборчої системи, якщо на повторне голосування прийде дуже мало виборців», – зазначив Охендовський.

Нагадаємо, сьогодні мерів обирають жителі 29 великих міст України. Відомо, що на середину дня явка виборців справді була надзвичайно низькою. До прикладу, в Києві станом на 14:00 вона склала всього 16%.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: