Бойова готовність найманців: які сценарії можливі для Донбасу? Експерти

Читать на русском
Експерти поділилися міркуваннями відносно можливих варіантів розвитку ситуації на Донбасі.

За даними групи ІС Дмитра Тимчука «ЛНР» повністю переведено в бойову готовність, а бойовики обстрілювали позиції сил АТО на всіх напрямках, використовуючи навіть ту техніку, яка давним - давно згідно Мінським угодам повинна була бути відведена.

Директор Інституту Української Політики Костянтин Бондаренко не виключає, що конфлікт на Донбасі продовжиться з новою силою, пише «Слово і Діло», посилаючись на Голос.UA.

Експерт вважає, що в продовженні збройного протистояння зацікавлені кола, що мають доступ до військових поставок, що контролюють фінансові потоки в зоні бойових дій.

Від «гібридної війни» на Донбасі Путін перейшов до «гібридного миру» – експертСпеціаліст поділився міркуваннями щодо інформації про те, що бойовики перейшли до прямого штурму в зоні АТО, але Президент та представники ЄС переконують, що Україна на шляху до миру та затишшя.

У той же час, директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко вважає, що повернення Донецька і Луганська до складу України буде нешвидким процесом.

«Повинен пройти період не менше трьох років», - сказав він. Експерт вважає, що на непідконтрольних Україні територіях може бути введений режим міжнародного управління.

«Міжнародна адміністрація працюватиме, як в Косово або секторі Газа. Вона підготує грунт для виборів, на яких сформуються місцеві органи влади», - сказав Небоженко.

На думку директора Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслана Бортника, для того, щоб ситуація змінилася, для реінтеграції Донбасу - потрібна зміна складу парламенту та керівництва країни.

«Це займе кілька років. З одного боку, повинно змінитися керівництво «ДНР» і «ЛНР». З іншого, - необхідно переформатування Верховної Ради, Кабміну, РНБО. Війну не зможуть закінчити ті, хто її починав», - резюмував він.

Днями раніше, 11 листопада, на засіданні Ради Національної безпеки і оборони Президент Петро Порошенко заявив, що дав наказ українським військовим відкривати вогонь на ураження в разі загрози їх життю.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко запевнив, що Україна переможе у війні на Донбасі за рахунок підтримки народуСказано 18 червня 2014 р.Статус обіцянки: Архів

Також, секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що мирний процес на Донбасі знаходиться під загрозою зриву. «Я змушений констатувати, що мирний процес не перейшов ту межу, коли він став незворотнім», - констатував він.

Як повідомлялося, Україна витрачає на проведення АТО $ 5 млн на день. Цього року, Кабмін прийняв рішення про підвищення оборонного бюджету в 2016 році до 5% від ВВП країни.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: