Закон про спецконфіскацію фактично блокує відновлення Донбасу – експерт

Читать на русском
Гліб Канєвськийполітичний експерт

Для відновлення Донбасу та на потреби жителів планували як минулого, так і цього року направити кошти, що були вкрадені Януковичем і «сім'єю», а закон про спецконфіскацію буде папірцем, який не матиме сили.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Гліб Каневський, аналізуючи інформацію про те, що Верховна Рада проголосувала за створення Національного агентства з повернення активів і ухвалила закон про спецконфіскацію.

«Можливо, даний законопроект наблизить українців до безвізового режиму, але навряд чи наблизить до того вкраденого майна, яке вивіз Янукович та його прибічники. Річ у тім, що дані закони вже викликали широку хвилю обурення у міжнародних експертів, у громадськості, тому що вони фактично були продавлені владою кулуарно та без урахування всіх напрацювань експертів», – розповідає експерт.

Натомість, як наголосив політолог, були враховані пропозиції народних депутатів, які фактично порізали на шматки саму ідею й тепер цей закон буде папірцем, який не матиме сили.

У влади, на його переконання, й до цього були механізми для проведення розслідувань та повернення майна.

Україна не здатна самостійно повернути виведені за кордон мільярди – експертСпеціаліст поділився міркуваннями щодо інформації про те, що Арсен Аваков створив управління із забезпечення повернення активів, отриманих злочинним шляхом.

«Якщо вони не скористалися наявними механізмами, то навряд чи якісь агентства допоможуть їм повернути майно. Якщо хтось у владі в цьому не зацікавлений, то який би закон ми не ухвалили, нічого ми не повернемо», – вважає Каневський.

Крім того, від цього закону залежала доля мешканців Донбасу, які там ще залишилися.

«На початку 2015 року уряд заклав більше 1,5 млрд грн на відновлення Донбасу, які хотів отримати виключно з повернених активів. Але повернули трохи більше 7 тис. грн. Це означає, що Донбас втрачає дуже великі гроші на відновлення інфраструктури. Цей закон зараз вплине і на 2016 рік, що, по суті, вже означає: Донбас не відбудують ніколи й там постійно буде соціальне напруження, тому що жодних коштів, скоріш за все, не повернуть», – пояснив Гліб Каневський.

Як переконують депутати, процедура конфіскації у третіх осіб в законопроекті прописана так само, як у відповідній директиві ЄС.

Нагадаємо, що 5 листопада Рада провалила голосування за цей законопроект, який входить до «безвізового пакета».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: