Навіщо затриманим ГРУшникам статус військовополонених? Експерт

Читать на русском
Ігор Лосєввійськовий експерт

Якщо РФ заявляє, що її військ на Донбасі немає, немає війни, то не можу бути й полонених.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів військовий історик, експерт з військових питань Ігор Лосєв, аналізуючи інформацію про те, що росіяни Олександр Александров та Євген Єрофєєв відмовилися визнавати свою провину, а раніше захист спецназівців вимагав для них статусу військовополонених, який унеможливлює суд.

«Навіть якщо дані особи є полоненими, вони все одно можуть бути підсудними та отримати вирок. Під час Другої світової війни судили військовополонених, оголошували вироки й виконували їх. Якщо захопили в полон іноземного військовослужбовця, і з'ясувалося, що він скоїв злочини, вбивав людей, діяв проти мирного населення, ця особа підлягає суду», – пояснює експерт.

Війна не має бути перешкодою для визволення полонених – експертПолітолог поділився міркуваннями щодо того, що представники «ДНР» та «ЛНР» на переговорах у Мінську намагаються пов'язати питання звільнення українських заручників із питанням амністії.

«Всі норми міжнародного права можуть тлумачитися по-різному. Тут вже справа за юристами», – зауважив він.

Крім того, Україна повинна мати власну відповідь. Який полон може бути, якщо немає війни? Як вони можуть бути російськими військовослужбовцями та мати статус військовополонених, якщо РФ не оголошувала війну Україні?

«Адже РФ заявляє, що її військ на території України немає. Значить, ці люди за власним бажанням приїхали чинити злочинні дії та воювати проти нас. Таким чином, вони можуть бути терористами. За ними немає ніякої держави. Нашим лідерам не варто вестися на дешеві прийоми. Вони мають відсидіти свої 15-20 років, а тоді можна вже вести якісь переговори», – наголосив історик.

«До того ж, постає зустрічне питання щодо Савченко: а їй дали статус військовополоненої? Чому ми тоді маємо давати якийсь статус? Вони ж також Савченко років 20 дадуть ні за що», – підкреслює Ігор Лосєв.

Підсумовуючи, експерт зазначив, що вирішити ситуацію можна, лише взявши в полон тих російських військових, які діють на нашій території, а потім обмінювати на наших полонених.

Як відомо, раніше Володимир Гройсман пообіцяв, що парламент зробить все для визволення Надії Савченко і всіх тих, хто перебуває в полоні.

Нагадаємо також, що Єрофєєв та Александров звинувачуються у розвідці, диверсіях та скоєнні теракту щодо українських військових і бійців СБУ, який призвів до загибелі людини.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: