В ЄС прокоментували ухвалення Верховною Радою «безвізових законів»

Читать на русском
Голова представництва ЄС в Україні Ян Томбінський заявив, що він занепокоєний змінами до законопроекту про створення Нацагентства з питань конфіскації майна корупціонерів.
Голова представництва ЄС в Україні Ян Томбінський

Голова представництва ЄС в Україні Ян Томбінський заявив, що він занепокоєний змінами до законопроекту про створення Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів (№3040).

Про це йдеться в офіційній заяві представництва ЄС в Україні в Facebook, передає «Слово і Діло».

«У цій сфері (повернення і конфіскації активів – Ред.) більше не можна гаяти часу, тому я спонукаю Верховну Раду розглянути відповідне законодавство, яке все ще потребує ухвалення. Останні зміни, що їх обговорювали у парламенті, викликають занепокоєння з приводу того, чи відповідають вони бажаним стандартам ЄС», – заявив Томбінський.

Агентство з пошуку та управління конфіскованими активами корупціонерів: бути чи не бути?Сьогодні у Верховній Раді народні депутати повернуться до розгляду законопроектів, пов'язаних з лібералізацією візового режиму з Європейським Союзом.

За його словами, повернення активів є ключовим компонентом у боротьбі проти корупції, а також проти інших фінансових та економічних злочинів. На його переконання, таки зміни можуть зробити вагомий внесок до загального процесу реформ, а також економічного відновлення України.

«Нове законодавство щодо повернення та конфіскації активів, запропоноване Кабінетом міністрів України (йдеться, зокрема, про пакет законопроектів 2540a, 2541a і 3040), можна розглянути як конструктивну нормативну базу, що цілком відповідає європейським стандартам та реалізує їх», – зауважив голова представництва ЄС в Україні.

Як стверджує Томбінський, запропонований Кабміном пакет законопроектів керується багатьма принципами, що містяться у законах ЄС. Він також зазначив, що ухвалення даних змін має балансувати між необхідністю повертати корупційне майно й гарантуванням справедливого суду, а також стабільністю майнових відносин.

Нагадаємо, сьогодні Верховна Рада ухвалила низку законопроектів, пов'язаних з лібералізацією візового режиму з ЄС. Серед них був і законопроект про створення Нацагентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів, який був ухвалений з поправками.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: