Агентство з пошуку та управління конфіскованими активами корупціонерів: бути чи не бути?

Читать на русском
Сьогодні у Верховній Раді народні депутати повернуться до розгляду законопроектів, пов'язаних з лібералізацією візового режиму з Європейським Союзом.

Сьогодні у Верховній Раді народні депутати повернуться до розгляду законопроектів, пов'язаних з лібералізацією візового режиму з Європейським Союзом.

Це буде друга спроба парламенту наблизити Україну до безвізового режиму, пише «Слово і Діло».

Безвізова безвідповідальність: хто і як голосував за норму про заборону дискримінації201 народний депутат не голосував за норму про заборону дискримінації, яка є обов'язковою умовою для скасування віз.

Всього з так званого «безвізового пакету» народні обранці розглянуть 6 законопроектів, серед яких – закон про Національне агентство з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманих злочинним шляхом (№3040). Минулої п'ятниці саме цей законопроект викликав шквал критики з боку коаліції та знову розколов її.

Попри деякі розбіжності, депутатам все ж таки вдалося ухвалити його за основу в першому читанні. Але набрати потрібних 226 голосів у другому читанні навіть після ухвалення деяких поправок до нього парламенту не вдалося. За відповідне рішення проголосували лише 199 народних обранців. Спікер Верховної Ради Володимир Гройсман прийняв рішення перенести це питання на повторне друге читання наступного пленарного тижня, 230 нардепів підтримали цю ініціативу.

Голова комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції, народний депутат від фракції «Блоку Петра Порошенка» Ірина Геращенко має надії на сьогоднішній день.

Потрібно ухвалити 3 групи законів, щоб поліпшити шанси на безвізовий режим – КлімкінМіністр закордонних справ України Павло Клімкін назвав низку законопроектів, які потрібно ухвалити ВРУ для поліпшення шансів на отримання безвізового режиму з ЄС.

«Сьогодні має бути ухвалено 6 законопроектів із так званого «безвізового пакету». 5 із них стосуються створення та функціонування агентства з пошуку та управління конфіскованих активів, нажитих корупційним шляхом, один – зміни до адміністративного кодексу щодо посилення захисту прав осіб без громадянства. Дебати обіцяють бути гарячими, але в мене позитивні відчуття, що проголосуємо», – підкреслила вона.

Своєю чергою, нардеп від фракції «Самопомочі» Єгор Соболєв на сторінці в Facebook повідомив, що комітет Верховної Ради з протидії корупції рекомендував парламенту ухвалити закон про агентство конфіскованого майна корупціонерів.

«У тому числі комітет рекомендує ухвалити поправку, щоб реєстр такого майна був відкритий в Інтернеті. Тоді оборудки, як, наприклад, зі зникненням нафтопродуктів Курченка, буде важче крутити. Сподіваюся, сьогодні в парламенті знайдуться голоси за цей закон, який відповідає директивам ЄС», – написав він.

Також Геращенко нагадала, що, крім цих 6 законопроектів, Верховна Рада розгляне у другому читанні «сумнозвісний» Трудовий кодекс. Сумнозвісний він тому, бо у першому читанні парламент зміг набрати потрібну кількість голосів, а ось при розгляді поправки щодо норми про заборону дискримінації законопроект підтримали лише 117 народних обранців. Сподіваємося, що депутати в Раді зможуть знайти консенсус з багатьох питань і «безвізовий пакет» законопроектів буде ухвалений.

Крім того, Рада розгляне закони, що стосуються міграційнійної сфери та захисту кордонів, а також розділення повноважень силових структур. На порядку денному й розгляд питань щодо проведення місцевих виборів у Маріуполі та Красноармійську.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: