За кілька років надходжень від транзиту російського газу не буде взагалі — експерт

Читать на русском
Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»

Проект РФ «Північний потік-2» призведе до того, що транзитні збори скоротяться до нуля.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів заступник директора НТЦ «Психея» Геннадій Рябцев, аналізуючи інформацію про те, що проект РФ «Північний потік-2» може загрожувати Україні.

«Проект зможуть реалізувати лише в 2022 році. Це якщо все буде йти так, як запланували в «Газпромі». Але в «Газпромі» не завжди планують те, що відбувається. Україні це буде вже не дуже важливо, тому що після 2019 року сподіватися на продовження транзиту російського газу через територію нашої країни буде занадто оптимістично. Вже відомо, що РФ прийняла політичне рішення щодо транспортування енергоносіїв через Україну, починаючи з 2019 року», — пояснює експерт.

«Газпром» знову намагається встановити над «Нафтогазом» свою диктатуру – експертСпеціаліст поділився міркуваннями щодо інформації про те, що «Газпром» має намір брати участь у тендері на постачання газу на $300 млн.

Тому, як уточнив фахівець, в України немає жодних важелів впливу й нам потрібно змиритися з тим, що надходження від транзиту після 2019 року, а можливо і в 2018 році, скоротяться до нуля.

Звичайно, варто розуміти, що відсутність транзиту не означає, що РФ не продаватиме свій газ Україні.

«Російський газ буде, але не буде надходжень від транзиту», — констатує Рябцев.

«До 2019 року ще є час і потрібно вжити відповідних заходів. Це забезпечення власної енергетичної самодостатності. Для цього потрібно перейти від балачок про енергонезалежність до реальних дій та підвищити власний видобуток, адже підвищення ренти та нестабільність податкового законодавства не сприяють залученню інвесторів і власному видобутку газу», — проаналізував Геннадій Рябцев.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв забезпечити енергетичну незалежність УкраїниСказано 30 березня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Нагадаємо, ще будучи кандидатом у президенти України, Петро Порошенко пообіцяв диверсифікувати постачання газу й забезпечити енергетичну незалежність України. Він також заявив, що 2015 рік стане останнім, в якому Україна купуватиме газ у Росії.

Подивитися всі обіцянки президента України можна тут. Обіцянки його колег доступні за наступним посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: