Чи допоможуть витрачені на «Стіну» 4 мільярди встояти в разі нової ескалації? Експерт

Читать на русском
Іван Якубецьвійськовий експерт

Проект «Стіна» був необхідний ще кілька років тому, тому що наша гра в «братерство» закінчилася кров'ю.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів начальник аеромобільних військ ЗСУ, полковник запасу, учасник бойових дій Іван Якубець, аналізуючи інформацію про те, що проект «Стіна» обійдеться державі в 4 млрд гривень.

«Будівництво «Стіни» необхідне, хочемо ми цього чи ні. По-перше, ми живемо поруч із країною-агресором, а крім контрольно-пропускних пунктів нічого не маємо. По-друге, Європа піде нам назустріч і може допомогти фінансово. Ми все одно будемо її будувати, але простіше буде, якщо ЄС побачить наші старання і допоможе. Є підстави просити допомоги. Європа також матиме захищену зону. А скільки це коштує? Навіть якщо 5 млрд, ми не маємо іншого вибору», – аналізує експерт.

На його думку, потрібно було займатися цим ще кілька років тому, а не грати в «дружбу та братерство». «Братерство» закінчилося кров'ю.

Арсеній ЯценюкГолова політради партії "Народний фронт"
Яценюк пообіцяв продовжити реалізацію проекту "Стіна" на кордоні з Російською ФедерацієюСказано 9 грудня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

«При цьому, потрібно розуміти, що зведення «Стіни» не означатиме, що ми захистили країну від вторгнення. Це означатиме просто наведення ладу з прикордонною державою. Але військовим все одно. Вони пройдуть за півгодини й не звернуть уваги, що там була «Стіна» або колючий дріт. Якщо армія рушить – ніщо не встоїть. Захистити кордон може лише наша озброєна армія достатньої чисельності й розташована вздовж кордонів. Там потрібні військові містечка», – пояснює Якубець.

Як відомо, реалізувати проект «Стіна» на українсько-російському кордоні обіцяв прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк. Також він хотів залучити 40 тисяч переселенців з Донбасу для будівництва «Стіни» на кордоні з РФ, але не зміг виконати обіцяне.

Подивитися всі обіцянки прем'єр-міністра можна тут, а обіцянки його колег доступні за наступним посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: