Україні доведеться просити ЄС про компроміс у питанні лібералізації візового режиму – експерт

Читать на русском
Петро Порошенко

Рік українці жили історіями про біометричні паспорти, а тепер прийшла черга безвізового режиму.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів керівник Інституту міжнародної політики Ростислав Томенчук, аналізуючи голосування за пакет законопроектів, необхідних для лібералізації ЄС візового режиму з Україною.

«Безвізовий режим у 2016 році під великим питанням. В листопаді буде звіт ЄС щодо України, щодо виконання плану, але вже є речі, які ми не виконали й які нам буде складно виконати. Питання навіть не в тому, щоб ухвалити всі законопроекти, а в тому, щоб вони ухвалили хоча б те, що можуть. Скоріш за все, виникне ситуація, коли потрібно буде говорити з ЄС про компроміс: скільки часу потрібно Україні, щоб ухвалити всі законопроекти?», – розповідає експерт.

Без права на помилку: чи вдасться Верховній Раді здійснити останній крок на шляху до безвізового режиму?Сьогодні у парламенті вирішуватиметься доля подальшого просування України до безвізового режиму із ЄС. Інтрига полягає у тому, що ціла низка законопроектів стосуватиметься кроків щодо створення інституцій для реальної боротьби з корупцією.

За його словами, якщо сьогодні буде якась динаміка, цього буде замало, але це принаймні покаже, що процес зрушився.

«Хоча, якщо згадати, то протягом року влада говорила, що все вирішено, й питання лише в біометричних паспортах. Майже рік ми жили такими історіями. Восени виявилося, що питання не в паспортах, а в документах, які не ухвалені», – зазначив він.

В даній ситуації, якщо ці закони ухвалять, можливо, в 2016 році ми перейдемо до процесу впровадження. Цього не буде весною, й добре, якщо це станеться хоча б восени.

«Але головне питання полягає в боротьбі з корупцією. Замість того, щоб дискутувати з ЄС про війну, яка шкодить безвізовому режиму, ми не можемо виконати навіть елементарних зобов'язань, причому не лише для запровадження безвізового режиму, але й для ефективного функціонування влади», – переконаний Томенчук.

Зазначимо, ще на початку літа Володимир Гройсман пообіцяв, що на сайті Верховної Ради буде розміщено план законодавчого забезпечення запровадження безвізового режиму України з країнами ЄС. Проте навіть станом на сьогодні він не зміг дотримати слова.

Водночас Президент України все ще продовжує обіцяти, що Україна зробить все для запровадження безвізового режиму з ЄС у 2016 році.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: