Чи перестане ДФС бути каральним органом для бізнесу? Експерти

Читать на русском
В'ячеслав Биковецьекономіст
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»

За роки незалежності Фіскальна служба перетворилася на мегакаральний орган для бізнес-сектору.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Спілки підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств, економічний експерт В'ячеслав Биковець, аналізуючи інформацію про те, що в ДФС хочуть скоротити кількість податкових інспекцій в Україні з 311 до 161.

«Складно сказати, як саме провести це скорочення. Має враховуватися багато критеріїв, зокрема, фаховість. Інше питання – наскільки це корисно для бізнесу. З точки зору малого й середнього підприємництва, це робиться для того, щоб структура ДФС несла більше консультаційні функції, ніж каральні. По суті, за роки незалежності фіскальна та податкова служби перетворилися на мегакаральний та контролюючий орган, який не підкоряється нікому й нічому, в тому числі й чинному законодавству. Безумовно, це має бути сервісна служба, й у такій кількості працівників та інспекцій немає потріеби», – пояснює Биковець.

Експерти поділились міркуваннями щодо рішення ДФС скоротити кількість податкових інспекцій в Україні з 311 до 161.
Віктор Мазярчук

Економічний експерт Віктор Мазярчук також підтримує дану ініціативу, якщо її, звісно, реалізують.

«В такому разі, є шанс, що буде менше людей, які заважатимуть бізнесу. Стане менше корупціонерів та хабарників. Таке скорочення можна провести, взявши перелік інспекцій та провівши переатестацію. Всі перші, хто потрапляє до списку, зараховуються й залишаються в системі, а інші мають бути ліквідовані. Якщо це буде проведено, то будуть і позитивні наслідки. Слід просто все робити прозоро, щоб було менше нарікань», – аналізує експерт.

Експерти поділились міркуваннями щодо рішення ДФС скоротити кількість податкових інспекцій в Україні з 311 до 161.
Ілля Несходовський

Водночас економічний експерт «Реанімаційного пакету реформ» Ілля Несходовський вважає, що за ДФС мають залишитися функції моніторингу та оцінки ризиків платників податків.

«Якщо є підстави вважати, що окремий платник податків використовує якісь схеми, збираються докази та передаються до служби розслідувань, яка має його провести. Мають бути розділені функції збору інформації, передачі інформації до фінрозвідки та слідчі дії. Лише в такому разі можна буде вважати, що ДФС від каральної переходить до сервісної служби», – підкреслив він.

«Скорочення інспекцій пов'язане з тим, що підприємці починають більше використовувати електронну здачу звітності шляхом використання різних електронних сервісів і, в принципі, наявність такої кількості інспекцій недоречна. Це зайве навантаження на Держбюджет. Цей крок правильний і допоможе оптимізувати структуру інспекцій», – резюмував Несходовський.

Арсеній ЯценюкГолова політради партії "Народний фронт"
Яценюк запевнив, що найближчим часом буде презентовано нову систему Державної фіскальної служби УкраїниСказано 17 червня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Нагадаємо, ще влітку прем'єр-міністр пообіцяв проведення реорганізації ДФС та створення нової системи Державної фіскальної служби України.

Крім того, сам глава ДФС Роман Насіров, на вимогу прем'єр-міністра, планує вже з 1 січня 2016 року провести в ДФС скорочення чисельності працівників на 30%. Переглянути всі обіцянки Романа Насірова можна тут.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: