Чи зважиться Порошенко «здати» Шокіна? Експерти

Читать на русском
Костянтин Бондаренкополітолог
Віктор Небоженкополітолог

Сама лише відставка нічого не дає. На місце Шокіна Порошенко поставить ще з десяток аналогічних фігур.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Констянтин Бондаренко, аналізуючи ймовірну відставку Шокіна у зв'язку з останніми подіями та затриманням Корбана.

«Відставка генпрокурора сама по собі нічого не дає. Порошенко поставить ще з десяток аналогічних фігур, і в даній ситуації не сам Шокін визначає діяльність прокуратури, а Президент це повністю контролює. Збір підписів проти Шокіна – це просто сигнал для самого Президента, щоб показати, скільки депутатів ВР проти Президента», – розповідає експерт.

На його думку, Шокін відчуває покровительство Президента, і лише в разі, якщо Порошенко вирішить, що його потрібно «здати», його відправлять у відставку.

«Шокін – людина, яка готова будь-яку ідею Президента втілити в життя. Він це демонстрував ще у 2005 році, підставлявся, неодноразово йшов на неправові рішення, потім переховувася за кордоном за це. Але він якраз сумлінний виконавець», – констатує політолог.

Політологи поділилися міркуваннями щодо ймовірної відставки генерального прокурора Віктора Шокіна.
Віктор Небоженко

Водночас політолог Віктор Небоженко вважає, що прокурорська гвардія переживатиме складні часи.

«Президент буде триматися за Шокіна до останнього. Вони мислять однаково, мають однакових ворогів, однакові інтереси. Якщо Шокін і піде, то з інших причин, за своєї волі. Навіщо тоді змушувати робити такі безглузді арешти, а потім звільняти його з роботи? Тоді наступного генпрокурора не вдасться змусити заарештувати чергового «Корбана», – переконаний Небоженко.

Він припустив, що, можливо, Шокін навітьі не прийде до ВР, а відправить заступника.

Олег ЛяшкоГолова "Радикальної партії Олега Ляшка"
Ляшко заявив, що фракція "Радикальної партії" ініціює в парламенті розгляд питання про відставку ШокінаСказано 10 червня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

«Щоб було зовсім весело, ним може бути Сакварелідзе. Ти ж заступник, іди, пояснюй. І Сакварелідзе виступить, але ти самим може «вбити» себе як кандидата на місце Шокіна. Можливо, Сакварелідзе тонко виводять з гри. Саакашвілі уже сказав, що головний ворог України не Путін, а Коломойський. Корбан – права рука Коломойського. Сакварелідзе може вийти й сказати: так, Корбан небезпечна особа. А отже, коли буде розгляд кандидатури нового генпрокурора, частина ВР за нього не проголосує. В цьому сенсі АП хитрує», – розповідає Віктор Небоженко.

Нагадаємо, ще влітку Олег Ляшко заявив, що фракція «Радикальної партії» ініціює в парламенті розгляд питання про відставку Шокіна. Переглянути всі обіцянки лідера «РПЛ» Олега Ляшка можна тут.

Тоді ж народний депутат Олександр Дубінін сказав, що фракція «Блоку Петра Порошенка» не підпишеться за відставку генерального прокурора України Віктора Шокіна.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: