ГПУ перешкоджає створенню безвізового простору з ЄС

Читать на русском
Створення антикорупційної прокуратури є однією з ключових умов запровадження безвізового режиму України з Євросоюзом.

Створення антикорупційної прокуратури є однією з ключових умов запровадження безвізового режиму України з Євросоюзом.

Про це йдеться у листі глави МЗС України Павла Клімкіна генеральному прокурору Віктору Шокіну, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням «Європейську правду».

У МЗС нагадали, що з кінця серпня до початку жовтня Україну відвідало п`ять оціночних місій Єврокомісії, які проводили зустрічі, зокрема, з представниками Генеральної прокуратури, і на їх відповідях ґрунтується перелік рекомендацій, які Україна повинна виконати на шляху до встановлення безвізового режиму.

У листі Шокіну Клімкін нагадує, що ключові претензії Брюсселя стосуються, зокрема, сфери відповідальності ГПУ.

«Серед ключових завдань у цьому контексті наші колеги називають створення оперативних і незалежних Національного антикорупційного бюро України, Спеціальної антикорупційної прокуратури (САП), спеціального підрозділу для координації розслідувань щодо відмивання коштів та фінансування тероризму», – йдеться в листі.

Раніше було оприлюднено документальне підтвердження того, що ЄС вважає неприйнятно високим вплив генпрокурора Шокіна на формування Спеціальної антикорупційної прокуратури, яка за законом має бути повністю незалежною від ГПУ.

У Європейській комісії пропонують замінити «четвірку Шокіна» в комісії з обрання керівництва САП, а також змінити кваліфікаційні вимоги до антикорупційних прокурорів.

У ГПУ вже заявили, що не мають наміру виконувати дії, необхідні для скасування віз для українців.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: