Експерт: із року в рік Росії буде все важче утримувати Крим

Читать на русском
Якщо Україна планує повернути Крим невійськовим шляхом, вона має на державному рівні створити умови для того, щоб утримання півострова стало для Росії занадто затратним.

Якщо Україна планує повернути Крим невійськовим шляхом, вона має на державному рівні створити умови для того, щоб утримання півострова стало для Росії занадто затратним.

Таку думку виданню «Крим. Реалії» висловив економічний експерт, представник «Майдану закордорнних справ» Юрій Смілянський, пише «Слово і Діло».

Так, експерт вважає, що за півтора року окупації Криму Київ так і не сформулював стратегії його повернення. Судячи із заяв Президента, його план полягає в тому, що республіка повернеться до складу України тоді, коли рівень життя на континентальній її частині підвищиться.

«Там дійсно дуже багато спецслужб: сьогодні в Криму на душу населення працівників спецслужб в три рази більше, ніж на всій материкової частини Росії. Так хто дасть кримчанам можливість свободи вибору? Тоді це брехня. Це знову сентенція, яка повинна обдурити тих, кому вона спрямована – тобто і народ України, який на материку, і народ України, який в окупації, щоб сиділи тихо і чекали», – констатує Смілянський.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє, що стратегія повернення Криму буде презентована найближчим часомСказано 5 червня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

За його словами, японська стратегія «сидіти на березі річки й чекати, доки повз пропливе труп ворога» не спрацює, оскільки навіть якщо припустити, що жителі півострова самі захочуть повернутися до складу України, права голосу для цього їм ніхто не дасть. Тож завдання української влади – створити умови, які в кінцевому підсумку приведуть до ухвалення політичних та дипломатичних рішень.

«Якщо ми на даному етапі, в силу обставин, що склалися в цілому в країні, відштовхуємося від тези, що військового рішення з деокупації Криму на сьогоднішній день не існує, значить ми повинні використовувати весь той інший досвід, який є сьогодні у світової спільноти, щоб створювати умови, за яких окупована територія для країни-окупанта виявиться... ну, як валіза без ручки... В силу різних особливостей, географічних, кліматичних умов, рівня економічного розвитку та іншого, для Російської Федерації – це острів. Острів утримувати завжди набагато складніше, ніж якийсь шматок материкової частини. На сьогоднішній день життєдіяльність у Криму повністю залежить від тих фінансових ресурсів, які федеральний бюджет Російської Федерації передає в окупаційні бюджети – що в Крим, що в Севастополь. Значить, завдання на цьому етапі – зробити утримання Криму для Російської Федерації якнайдорожчим задоволенням», – пояснює експерт.

На думку Смілянського, кроками, що сприятимуть цьому, має стати абсолютна товарна та енергетична блокада Криму – на загальнодержавному, а не волонтерському рівні. «Акція, яка проводиться, яка зупинила товарні потоки – це всього лише акція громадянського суспільства. Але при цьому у нас є закон про вільну економічну зону «Крим», який офіційно дозволяє не просто возити туди все, що потрібно, – а українським резидентам продовжувати вести бізнес на території Криму, платити податки в окупаційні бюджети, тобто фактично допомагати країні-окупанту вести війну проти України», – констатує економіст.

В «Укренерго» пояснили, чому вони продають електроенергію КримуТимчасовий в. о. директора «Укренерго» Всеволод Ковальчук заявив, що Україні вигідно продавати електроенергію Криму через її вартість.

Проявити турботу про українських громадян у Криму влада могла б й іншим шляхом. Наприклад, створивши на адмінкордоні з півостровом так звані «вузли обміну», де мешканець півострова міг би отримати необхідні державні послуги. І суворо контролювати їх надання – оскільки сьогодні такі послуги перетворилися на корупційний бізнес: будь-хто не території півострова за гроші може отримати всі необхідні українскі документи.

Крім того, не потрібно забувати про тиск на Росію на дипломатичному рівні. Експерт переконаний: західні санкції впливають на РФ, тож продовжувати утримувати півострів у такому режимі Кремлю буде складно.

«Наші західні партнери не визнали окупацію Криму. Вони вважають, що Російська Федерація порушила все, що тільки можна в міжнародному праві порушити з точки зору взаємин держави з державою. І ми бачили результат. Це і Генасамблея ООН, яка засудила окупацію та анексію Криму, війну на сході України. Потім почали вводити санкції. Росія, на жаль, ось цей свій період, коли нафта і газ коштували дуже дорого і бюджет російський розпирало від цих грошей, не змогла використати на благо собі», – пояснив Смілянський, додавши, що надалі утримувати анексовану республіку росіянам буде все складніше.

Нагадаємо, цивільна акція з блокади Криму триває на адміністративному кордоні з республікою з 20 вересня. За цей час повністю припинено постачання товарів на півострів автомобільними шляхами. Разом з тим, питання енергетичної блокади залишається дискусійним, оскільки в Києві таку ініціативу активістів не підтримують.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: