На банкрутстві банків держава втратила мільярди – експерт

Читать на русском
Ерік Найманфінансовий аналітик

Всі мають бути рівними перед законом. Така банківська модель, як зараз в Україні, не повинна існувати.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів керівний партнер компанії Capital Times, фінансовий аналітик Ерік Найман, аналізуючи банківську модель в Україні та вимогу розслідувати банкрутства банків.

«У маленьких банків різна кредитна політика, різні «скелети в шафі», і як, наприклад, юридично провести об'єднання банків, як об'єднати інтереси, складно уявити. Це в американській моделі трирівнева система – центральний банк, великі банки та невеликі регіональні банки. У ній є свій економічний сенс. Складно сказати, якою має бути модель банківського бізнесу в Україні, але однозначно всі повинні бути рівні перед законом», – вважає аналітик.

На його думку, у нас поки що є ті, хто отримує рефінансування НБУ, й ті, хто не отримує, а визначають це чиновники НБУ. Така система не повинна існувати.

«Звичайно, кожен випадок потрібно розглядати окремо. Наприклад, «Дельта банк» не можна було ліквідовувати. Він міг вижити і це обійшлося б державі максимум у 10 млрд грн, а зараз ми витрачаємо не менше 20 млрд грн. Держава на банкрутстві втратила мільярди», – розповідає експерт.

Тому, за його словами, необхідно зайнятися розслідуванням банкрутства банків в Україні.

Відзначимо, що станом на 1 січня 2014 року налічувалося 180 банків, а станом на 27 липня в Україні діяло 126 банків (з початку 2014 року НБУ вивів з ринку 54 банку).

Глава НБУ Валерія Гонтарева повідомила, що після завершення рекапіталізації банків НБУ почне думати про кредитування реального сектора економіки.

З усіма обіцянками глави НБУ можна ознайомитись тут.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: