Ціна газу: судитися чи встановлювати лічильник? Експерт

Читать на русском
Дмитро Маруничспівголова Фонду енергетичних стратегій

Після того, як НКРЕКП вдвічі зменшила норму споживання, почалися масові відмови від лічильників.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич, аналізуючи ситуацію зі встановленням газових лічильників для українців.

«Річ у тім, що ті, хто відмовляється встановлювати лічильники, переважно споживають газ на плитах. Після того, як НКРЕКП зменшила вдвічі норму споживання для них, склалася ситуація, що людям не вигідно встановлювати лічильник, тому що часто з лічильником людина змушена платити більше, ніж без нього, за нормою, наприклад, 3 куби газу на одну особу, що споживає газ лише для приготування їжі», – розповідає експерт.

За його словами, облгази й раніше могли застосовувати якісь репресивні методи, але найбільша проблема виникла якраз цього року. Після зменшення норм масово почали відмовлятися від лічильників саме ті абоненти, які використовують газ для приготування їжі.

«Якщо відмовляться від лічильників, то мають сплачувати за газ за комерційною ціною, а вона не набагато вища», – зазначив він.

Підсумовуючи, він пояснив, що обмеження постачання – набагато дієвіший метод спонукання абонентів до встановлення лічильників. В Києві близько 20% будинків обладнані лічильниками газу.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє забезпечити прозорість структури власності ЗМІСказано 31 березня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Саме люди, які використовують газ для приготування їжі, не поспішають встановлювати їх, а чинний закон вимагає встановити лічильники до 2018 року. Були спроби підігнати цей термін але ВР їх провалила», – розповів спеціаліст.

Водночас Президент України в щорічному посланні до Верховної Ради України пообіцяв, що для мешканців села субсидії спростять та збільшать.

Переглянути всі обіцянки Президента України можна тут, а обіцянки його колег доступні за наступним посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: