Після зриву виборів у Маріуполі у Донбасу більше немає «господаря» – експерт

Читать на русском
Петро Порошенко

Відповідальність за те, що сталося в Маріуполі, лежить на сьогоднішній владі, якій цілком можна показати «жовту картку».

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог, глава Єдиного координаційного центру «Донбас» Олег Сааякян, аналізуючи зрив місцевих виборів у Маріуполі та політичний розклад в Донецькій області.

«У даному разі, після таких виборів у місті варто говорити про те, що Маріуполь не просто втратив свого «господаря», а про те, що це прецедент об'єднання. Представники політичних сил та громадянського суспільства Маріуполя об'єдналися для того, щоб не допустити фальсифікацій. Вони не змогли відстояти демократичні вибори, але вони відстояли в цілому демократію та не допустили сфальсифікованих виборів у Маріуполі. Це показує, що люди не згодні давати капітал лояльності місцевим елітам», – аналізує експерт

Також, на його думку, дана ситуація показала, що центральна влада з тих чи інших причин не впливала на ситуацію й не впоралася з проведенням виборів у Маріуполі та інших містах Донецької області.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко запевнив, що Маріуполь є і буде українськимСказано 8 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

«Звичайно, це неприпустима ситуація за формою, тому що вибори мали відбутися. Це прифронтові території і на них звертає увагу не лише Україна, а й світова спільнота Україна мала показати свою спроможність як на внутрішньому просторі, так і на зовнішньому. Саме від ефективності влади на цих територіях залежить її легітимність і кредит довіри різних сторін», – пояснює політолог.

На його думку, відповідальність за те, що сталося в Маріуполі, лежить на сьогоднішній владі. Це «жовта картка» для уряду. Але позитивом була реакція громадянського суспільства, яке, хоча й всупереч, але змогло проявити ініціативу.

«Вибори все одно відбудуться й уже незабаром, тому що чим більше будуть відтягувати, тим більше буде обурення і тим сильніше потім буде протистояння на виборах. У цьому випадку, скоріш за все, влада це розуміє. Тому перший тур, напевно, буде 15 листопада, а другий може відбутися днів за десять», – припустив експерт.

Нагадаємо, раніше Президент України Петро Порошенко заявив, що Маріуполь є й буде українським, і в України достатньо сил для того, щоб захистити місто. При цьому він пообіцяв, що жителі Маріуполя зможуть проголосувати 25 жовтня, в день проведення місцевих виборів по всій Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: