Партії-переможці виборів будуть розхитувати коаліцію – експерт

Читать на русском
Арсеній Яценюк

Заява Яценюка про те, що вибори не впливають на уряд, – спроба видати бажане за дійсне.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Валерій Димов, аналізуючи інформацію про те, що після виборів можуть відбутися серйозні кадрові зміни, зокрема, в ДФС.

«Прокурори й судді, які досі залишаються на своїх місцях, нереформовані міністерства й відомства очікували, що буде можливість після виборів внести зміни до закону й залишитися на своїх посадах», – зазначив експерт.

Наприклад, за його словами, силовикам у цьому плані простіше, тому що вони отримали посвідчення учасників АТО, будучи нібито у відрядженнях, а співробітники ДФС, зрозуміло, за посвідченнями до зони АТО не поїдуть. Суть у тому, що будуть спроби обійти чи змінити закон, що дозволить системі залишитись нереформованою.

На його переконання, ті політичні сили, які вважають себе переможцями, намагатимуться конвертувати це в політичні процеси у ВР. Саме тому вони йшли на вибори із загальноукраїнськими гаслами про тарифи та контрактну армію.

Арсеній ЯценюкГолова політради партії "Народний фронт"
Яценюк обіцяє, що не допустить повторення сценарію 2005 року, коли стався розкол коаліції і уряд пішов у відставкуСказано 26 квітня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Такі політичні сили будуть розхитувати коаліцію, ставлячи під питання легітимність уряду, оскільки зрозуміло, що «НФ», знаючи свої результати й не пішовши на вибори, певною мірою делегітимізує сам себе. Заява Яценюка про те, що вибори не впливають на ситуацію щодо уряду, – спроба видати бажане за дійсне», – пояснює Валерій Димов.

Рівень кадрових змін в уряді буде скоріше предметом політичних торгів, аніж спробою дати можливість проявити себе професіоналам на керівних посадах. Але косметичними змінами та зміною посад саму систему не змінити.

«Кого б на кого не змінили, система від цього не стане кращою й не зміниться. Проте коаліція принаймні мала вирішити питання з Квіташвілі та заповнити вакансію міністра екології. Але вони й цього не можуть зробити. Так само, як і змінити апарат ВР, його керівника Зайчука», – зазначив політолог.

«Нас очікують нібито серйозні зміни, але лише зовні. На жаль, немає бажання кардинальних змін в органах виконавчої влади», – резюмував Димов.

Зазначимо, що у квітні цього року прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк пообіцяв, що не дозволить повторення сценарію 2005 року. Нагадаємо, що у вересні 2005 року стався розкол «помаранчевої коаліції» і президент Віктор Ющенко підписав указ про відставку уряду Тимошенко.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: