Альтернативи грошам МВФ, Світового банку та ЄБРР у нас просто немає – експерт

Читать на русском
Директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій розповів, чому Україна ризикує залишитися без грошей МВФ.

Економіст, директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський вважає, що якщо Україна не хоче змін, змушувати її не будуть, але в такому випадки МВФ може і зовсім припинити фінансування.

Про це повідомляє «Слово і Діло», посилаючись на НВ.

Як стверджує експерт, у нас є Меморандум про економічну та фінансову політику, узгоджений з МВФ. Це, по суті, програма діяльності України, пов'язана з економічними реформами і досягненням макроекономічної стабільності, де прописані наші кроки: що і де ми повинні зробити.

«Ключова ідея цих кроків полягає в тому, щоб, з одного боку, скоротити непродуктивні витрати, які ми на сьогоднішній день не можемо собі дозволити і, з іншого боку, вжити такі заходи, щоб в бюджеті було достатньо грошей для виконання зобов'язань держави і рішення нагальних питань», - пояснив він.

Одним з моментів, за його словами, включених до меморандуму, є податкова реформа. Також, йдеться про завдання цієї реформи: подолання корупції, стабілізація надходжень до державного бюджету, вирішення питань, пов'язаних з неповерненням ПДВ. Вельми раціональні вимоги.

Зовнішний борг України, його реструктуризація й подальші перспективи відносин з МВФЖурналісти «Слова і Діла» вирішили розібратися, з чого складається зовнішній борг України, які плюси від його реструктуризації та скільки грошей отримала й ще отримає держава від міжнародних донорів.

«Тому будь-який варіант податкової реформи, який буде пропонуватися або Кабміном, або в особі міністра фінансів, або Нацрадою з питань економічних реформ - буде вивчатися фахівцями МВФ», - переконаний Бураковський.

«Надалі ж МВФ буде виносити свій вердикт і вони можуть зробити висновок, що пропозиції неприйнятні», - підкреслив економіст.

На його погляд, альтернативи грошам МВФ, Світового банку та ЄБРР у нас просто немає. Якщо МВФ вирішить, що потрібно припинити підтримку України, це буде великою проблемою.

«Після реструктуризації зовнішнього боргу комерційного плану Україні буде дуже непросто просити грошей у приватних кредиторів під свої облігації. Ми зацікавлені в надійних грошових надходженнях, і гроші МВФ даються для того, щоб країна пережила важкий період переходу від однієї системи до іншої. Якщо країна не хоче здійснювати цей перехід самостійно, то потрібно розуміти: МВФ - це не пастух, який змушує нерозумне дитя що-небудь робити. Це політичний вибір країни», - резюмував фахівець.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Міжнародний валютний фонд призупинить програму у разі реєстрації парламентським комітетом проекту податкової реформи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: