Митники можуть втратити можливість встановлювати ціни на товари за хабарі – експерт

Читать на русском
Борис Кушнірукекономічний експерт

Проблеми митної служби не вирішаться за один день, але зараз є певні можливості для боротьби з корупцією.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Борис Кушнірук, аналізуючи інформацію про те, що незабаром в Державній митній службі України стартує дворічний проект Twinning за участю Німеччини, Польщі та Литви.

«Проект має на меті надати аналіз показників товарних ринків. Коли є показники товарів, що постачаються в Україну, й потрібно визначити їхню митну вартість. Існує проблема, за якою митною вартістю оцінювати товари, які ввозяться. Імпортери зацікавлені платити менше податків, тому занижують вартість. В результаті, якщо такий товар завозиться із заниженою вартістю, він отримує переваги й стає більш конкурентним щодо українських товарів», – розповідає експерт.

За його словами, наші митники мали право самостійно визначати митну вартість й доволі часто вони завищували її. Потім за хабарі з'являлась можливість знизити цю митну вартість.

«Сказати, звісно, що сьогодні-завтра буде результат, не можна. Але завдання полягає в тому, щоб вирішити дану проблему в інтересах економіки, щоб не було занижених цін імпорту, а також зменшити людський фактор, що призводить до корупції. Сказати, що ми вирішимо все за один день, також не можна, але є певні можливості для цього», – проаналізував спеціаліст.

Як відомо, раніше голова Державної фіскальної служби Роман Насіров запевняв, що в Україну приїдуть американські митники, які поділяться своїм досвідом з українськими колегами та працюватимуть на Київській та Одеській митницях.

Крім того, Роман Насіров обіцяє, що зможе протягом 100 днів перемогти контрабанду на митниці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: