«Війна» на місцевих виборах буде в містах, підконтрольних фінансово-промисловим групам – експерт

Читать на русском
Петро Порошенко

«Війна» на місцевих виборах була завжди, просто на це ніхто не звертав уваги.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов, аналізуючи передвиборчу ситуацію в Маріуполі.

«Складна ситуація буде не тільки в Маріуполі, а й у Харкові, Дніпропетровську. Фактично, ми сьогодні бачимо, що там де був чіткий вплив фінансово-промислових груп, які можуть його втратити, точиться боротьба. У Маріуполі ситуація непроста і є передумови для того, щоб там вибори не відбулися. Одне з головних завдань під час виборів – гарантування безпеки. Не виключено, що якщо постане питання безпеки людей, то вибори можуть або скасувати, або, якщо будуть масштабні порушення, визнати недійсними», – припускає політолог.

На його думку, зараз на місцевих виборах відбувається «війна», яка була завжди, просто сьогодні до неї прикута увага через те, що раніше вибори по Україні проводилися в день парламентських виборів і все йшло за залишковим принципом.

«Ніхто не контролював ані підрахунок голосів, ані виборчу кампанію, а порушення були завжди, і було ще гірше, просто на це ніхто не звертав уваги», – пояснив Леонов.

Щодо «зливу» Маріуполя, то його «зливають» постійно: то РФ, то сепаратистам, а зараз – Ахметову.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє, що вибори у Маріуполі відбудуться 25 жовтняСказано 9 вересня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Проблема в тому, що є законодавство, в рамках якого має діяти ЦВК, і далеко не завжди саме законодавство дає змогу адекватно реагувати на якісь проблеми, аж до того, що, наприклад, немає можливості не зареєструвати когось, проти кого виступає населення. Звичайно, є недопрацювання міліції та законодавства», – вважає експерт.

Нагадаємо, що Президент Петро Порошенко наполягає на проведенні виборів у Маріуполі. Він вислухав аргументацію голів Донецької та Луганської ВЦА Павла Жебрівського та Георгія Туки й заявив, що доручив міністру внутрішніх справ гарантувати безпеку виборців, а також охорону виборчих дільниць і членів виборчих комісій.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: