Через російські санкції в Україні дорожчає дизпаливо та зріджений газ

Читать на русском
З початку місяця Російська Федерація різко знизила екпорт зрідженого газу на територію України, а постачання дизельного палива з минулого тижня припинилося взагалі.

З початку місяця Російська Федерація різко знизила екпорт зрідженого газу на територію України, а постачання дизельного палива з минулого тижня припинилося взагалі.

Такі дані імпортерів палива наводить «ЛігаБізнесІнформ», пише «Слово і Діло».

Припинення постачанна дизельного палива російські експортери пояснюють забороною, накладеною на експорт нафтопродуктів, що можуть бути використані українською армією. Водночас причини урізання поставок зрідженого газу незрозумілі, кажуть експерти.

Такі дії росіян уже спричинили відчутне зростання ціни ДП і газу. Зокрема, зріджений газ на заправках протягом останніх двох тижнів зріс у ціні на 25% і продовжує дорожчати.

«Фактично це стосується всіх нафтопродуктів, які можуть бути використані українською армією. Але заборона торкнулася в першу чергу дизельного палива. Дійшло до того, що російські продавці просто повертали трейдерам передоплату за паливо», – розповідає про ситуацію на ринку експерт Олександр Сіренко.

Транспортний податок і повернення ТО: що чекає на автомобілістів? СпеціалістСпеціаліст поділився міркуваннями щодо доцільності повернення технічного огляду автомобілів.

Представник компанії-імпортера палива, ім'я якого не називається, стверджує, що ще в серпні цього року російські імпортери почали вимагати у своїх українських контрагентів довідки про кінцевих споживачів дизпалива – з тим, щоб ДП не пішло на потреби ЗСУ.

«Тоді це було формальністю й ніхто серйозно не сприймав такі запити. Але вже з кінця вересня без такої довідки від трейдерів російські компанії відмовлялися підписувати будь-які угоди і контрактувати нафтопродукти. При цьому незрозуміло, у кого українські компанії повинні були брати цю довідку», – пояснює бізнесмен.

Разом з тим, Україна має й інші джерела імпорту зрідженого газу й дизпалива. Наприклад, із Польщі чи Литви, констатують експерти, відзначаючи необхідність переорієнтації ринку на неросійських постачальників.

Нагадаємо, раніше міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков пропонував передати конфіскований з підприємств Сергія Курченка бензин на потреби Збройних сил України.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: