Профільний комітет ВР у ході податкової реформи пропонує ліквідувати ДФС – експерт

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт

В ході податкової реформи уряд робить ставки на податки, а профільний комітет ВР захищає інтереси бізнесу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт з економічних програм Володимир Сіденко, аналізуючи перебіг податкової реформи в Україні та пропозиції Мінфіну.

«Є протистояння урядового підходу до податкової реформи та профільного комітету ВР, який є більш ліберальним і пропонує ліквідувати ДФС. Це вже серйозне зіткнення. Урядовий проект пов'язаний із реструктуризацією та робить більший акцент на податки, які будуть забезпечувати надходження. Зокрема, є ініціатива впровадження податку на нерухомість. Але з точки зору впливу на бізнес, окреслені пропозиції не дуже вдалі. А в профільному комітеті більший акцент якраз на те, щоб стимулювати бізнес», – пояснив Сіденко.

Водночас економічний експерт «Реанімаційного пакету реформ» Ілля Несходовський говорить, що Яресько зараз намагається донести, що бюджетний дефіцит не може перевищувати 3,7%.

«Коли проводиться податкова реформа, потрібно одночасно зі зменшенням податкових ставок зменшувати й бюджетні видатки. Але на сьогоднішній день за фактом немає жодного зареєстрованого законопроекту. Лише представлені концепції від Мінфіна. Зараз в Мінфіні озвучують цифру в 60 мільярдів, але це лише ті втрати, які можуть бути внаслідок наступних змін: зменшення перерахування від Нацбанку, зменшення перерахування за рахунок скасування імпортного збору. Але не враховано моменти, які почнуть діяти з 1 січня, а також функціонування ПДВ на ПДВ-рахунках. Ця система має дати значний приплив коштів до Держбюджету», – розповідає експерт.

Також є концепції на основі пропозицій Южаніної, яка готова майже на 90%, і Андрія Журжія.

Зазначимо, як повідомляють у Мінфіні, законопроект про Державний бюджет України на 2016 рік буде внесений до Верховної Ради вже найближчим часом з можливістю вносити зміни до Податкового та Бюджетного кодексів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: