Держава не повинна постійно вливати гроші та рятувати банки-банкрути – експерт

Читать на русском
Дмитро Яблоновськийфінансовий аналітик

Зараз у країні дуже складна ситуація. Ані держава, ані інвестори не будуть рятувати проблемні або неплатоспроможні банки, як це було раніше.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт фінансових ринків, начальник департаменту фінансових досліджень компанії GfK Ukraine Дмитро Яблоновський, аналізуючи інформацію про те, що банківська система України втратила третину гравців.

«Після банківської чистки залишаться не лише великі банки, але знайдуться й нішеві. Питання тільки в тому, чим займалися ці 180 банків, з яких близько 60 пішло з ринку? Якщо це правда і вони вели махінації, тоді ця чистка виправдана. Великі банки постраждали від девальвації, але якщо акціонери не були готові поповнювати капітал, щоб витягувати банки, то немає підстав вважати, що держава повинна постійно вливати в них гроші й рятувати такі банки», – пояснює експерт.

На його думку, НБУ через рефінансування підтримував банки, але не можна робити це до нескінченності.

«Якщо банк вже недієздатний, то краще вивести його з ринку. Не можна говорити, що все було однозначно в діяльності НБУ, але в цілому цей процес правильний: виводити «схемні» банки або неплатоспроможні визнавати банкрутами. Питання просто в тому, що в тому ж 2008 або 2009 році знаходилися інвестори для таких банків. «Надра Банк» був куплений тоді. Зараз, звичайно, інвесторів немає й рятувати банки нікому, тому склалася така ситуація», – вважає фахівець.

Відзначимо, що станом на 1 січня 2014 року налічувалося 180 банків, а станом на 27 липня в Україні діяло 126 банків (з початку 2014 року НБУ вивів з ринку 54 банки).

Глава НБУ Валерія Гонтарева повідомила, що після завершення рекапіталізації банків НБУ почне думати про кредитування реального сектору економіки.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: