Чи потрібен в Україні держінтернет для чиновників? Спеціаліст

Читать на русском
Павло Петренко

Зараз це є викликом і політична ситуація сприяє тому, щоб чиновники користувалися інтернетом Держспецзв'язку.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів юрист Центру політичних студій і аналітики Олександр Лємєнов, аналізуючи інформацію про те, що підготовлено президентський указ, який зобов'язує всіх чиновників користуватися інтернетом Держспецзв'язку та перейти на пошту gov.ua.

«Внутрішньо- та зовнішньополітична кон'юнктура сприяє такій ініціативі, але може виникнути питання, наскільки це обмеження громадянських прав. З упевненістю можна стверджувати, що немає в цьому жодного обмеження громадянських прав із декількох причин. По-перше, вони працюють за наші кошти. По-друге, чиновники мають працювати в інтересах українського народу. Крім того, якщо вони хочуть користуватися інтернетом більш вільно, то вони можуть це робити, наприклад, з власних телефонів», – розмірковує спеціаліст.

Щодо переходу чиновників на пошту gov.ua, то, за його словами, є величезна проблема в реалізації права простих громадян на доступ до публічної інформації.

«Водночас органи влади реєструють свої поштові адреси на таких почтових сервісах, як mail.ru, що взагалі неприпустимо. При цьому, потім не надають відповіді на запити й аргументують це тим, що їм не надійшов лист, і довести щось практично неможливо. Якщо все ж таки буде gov.ua, буде хоча б змога довести, що лист було направлено. Тому що таким чином уже обмежуються права громадян про ненадання відповіді на запит до публічної інформації», – вважає Олександр Лємєнов.

Як відомо, з наступного року також планують запровадити електронну систему декларування доходів державних службовців. Всі витрати щодо реалізації проекту на себе взяла місія Програми розвитку ООН в Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: