Нинішня влада не боїться ані Заходу, ані нового Майдану – експерт

Читать на русском
Віктор Небоженкополітолог

Всі реформи в країні націлені на зміцнення влади, яка сформувалася ще до Майдану.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор служби «Український барометр», політолог Віктор Небоженко, розмірковуючи, чи вдалося українському уряду стати реформаторським.

«Реформи в Україні – це навіть не популізм. Відбувається контрреформація, тобто ті чи інші новації, законопроекти, перебудова МВС, судової системи, дипломатична робота, взаємовідносини з олігархами – все зроблено для того, щоб зміцнити ту владу, яка сформувалася до Майдану, незалежно від того, хто перебуває при владі, та від прізвища Президента. Добре видно, що всі заходи щодо так званих реформ мають або комерційний характер, або лише зміцнюють попередній тип режиму» – аналізує політолог.

«Річ навіть не в імітації, популізмі або низькому темпі, а навпаки – у використанні будь-яких тез, законопроектів, перебудов у відомствах лише для того, щоб зробити більш динамічною попередню форму влади. Все, що робиться нібито заради реформ, по суті, робиться проти реформ. Це не імітація, а дискредитація реформи. Населення саме після таких реформ економіки з огидою мало б сказати, що не хоче реформ. Що й потрібно було довести олігархічній структурі влади», – пояснює експерт.

Навіть антиолігархічна риторика влади спрямована на зміцнення влади олігархів, яким не потрібні жодні реформи.

«Наприклад, нещодавно ухвалили нібито антиолігархічний закон про фінансування політпартій. Але цей закон можна використовувати проти будь-якої партії. І, звичайно, цими партіями виявляться ті, що перебувають у опозиції до влади. Начебто хороший закон, що має відірвати партії від олігархів, буде використаний проти самих партій», – зазначив Небоженко.

«Люди, які зараз при владі, не бояться населення і навіть Майдану. Вони не бояться Заходу і легко пристосувалися до західних вимог, але не будуть нічого робити», – підкреслив він.

Щодо західних партнерів, то їм все вже набридло, і лише через військову загрозу РФ вони не тиснуть, як треба, на Україну, як це відбувається в Болгарії, Румунії, Албанії, де є бажані зміни.

Арсеній ЯценюкГолова політради партії "Народний фронт"
Яценюк пообіцяв щонеділі звітувати про реформиСказано 21 червня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

«А фінансування від них надходить виключно через війну і для того, щоб утримати хоча б мінімальну стабільність. Адже видно, що гроші, спрямовані з МВФ, йдуть на підтримку не економіки, а бюджетників. Європа вже вклала в нас надто багато коштів», – резюмував Віктор Небоженко.

Нагадаємо, що поставлені владою завдання визначені в коаліційній угоді. Як повідомлялося раніше, з 290 зобов'язань, прописаних в коаліційній угоді, виконані лише 15 або 5,2%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: