Чи можна довести провину Путіна та РФ у справі щодо МН17? Експерт

Читать на русском
Петро Порошенко

Сам судовий процес, фігурування прізвищ не зможе прикрити жодна спецлужба, і це стане частиною масових вражень про владу РФ.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Інституту стратегічних досліджень «Нова Україна» Андрій Єрмолаєв, аналізуючи міжнародний звіт щодо збитого «Боїнга».

«Є декілька аспектів, які варто відзначити. Зрозуміло, що підстави для організації судового процесу щрдо представників російської влади, які пов'язані з використанням техніки, військовслужбовців, наслідком яких є загибель іноземних громадян, є. Незалежні розслідування мають докази використання цієї техніки, пересування, присутності там військовослужбовців РФ. Логічно, що ці військові не були найманцями місцевої влади, а техніка не була контрабандою», – констатує він.

Суд неминучий: Міжнародний трибунал для РФ тепер буде від Генасамблеї ООН – експертСпеціаліст поділився міркуваннями, щодо того, що РФ скористалася правом вето щодо проекту резолюції Ради Безпеки ООН у справі знищеного малайзійського Боїнга.

На його думку, все це може призвести до певних оцінок – не лише політичних, але й судових – та, можливо, нових санкцій щодо підозрюваних осіб.

«Інша площина пов'язана з іміджевою складовою, адже навіть спроба організації судового процесу (хоча й досі точиться дискусія, в рамках якої юрисдикції можна організувати цей процес, якщо немає рішення Радбезу ООН) стане своєрідною зброєю проти самовпевненості представників російської влади в очах громадян. Сам судовий процес, фігурування прізвищ не зможе прикрити жодна спецлужба, і це стане частиною масових вражень про те, як поводилася Москва, їхній президент щодо цієї трагедії», – аналізує спеціаліст.

Це вплине на рейтинги, поведінку політсил, партнерів, особисто Путіна, але щодо правової складової – доказів, вироку, статті злочину, судово-кримінальних наслідків – будуть проблеми.

«Документальної бази, яка б підтвердила особисту участь президента, його підпис, розпорядження, процедуру ухвалення реалізації рішень, суд навряд чи зможе отримати», – пояснює Єрмолаєв.

Експерт припустив, що ця слабкість майбутнього судового процесу може забезпечити певну самовпевненість російської влади, оскільки на поверхні будуть лише загальнополітичні та ідеологічні аргументи. Судовий процес буде елементом великої гри навколо РФ, але це скоріше затяжний процес, якщо йдеться про остаточний судовий вирок і рішення щодо особистої відповідальності.

«Складно уявити, що в такому процесі будуть підписи, стенограми наказів, свідки, які б доводили особисту провину когось із посадовців. Відсутність такої бази перетворює все на суто опосередковані аргументи та гіпотези», – підкреслив Андрій Єрмолаєв.

Нагадаємо, що Президент України Петро Порошенко ще минулого року пообіцяв, що винні в падінні літака «Малайзійських авіаліній», в результаті чого загинули близько 300 осіб, понесуть відповідальність, та заявив, що буде збудовано меморіал пам'яті жертв цієї катастрофи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: