Банки без стратегії повинні об'єднатись або піти – Гонтарева

Читать на русском
Голова Національного банку України Валерія Гонтарева заявила, що банки, які не мають власної стратегії, повинні об'єднатись або піти з ринку.

Голова Національного банку України Валерія Гонтарева заявила, що банки, які не мають власної стратегії, повинні об'єднатись або піти з ринку.

Про це вона розповіла в інтерв'ю «Новому времени», передає «Слово і Діло».

«Банки повинні об'єднатися або самоліквідуватися. Якщо банк не має стратегії, незрозуміло, для чого він існує на ринку, тоді йому потрібно або об'єднатися з іншим банком, або піти», – сказала голова НБУ.

За її словами, 90 банків зі 120, що залишились, є дрібними установами, на які припадає лише 5% банківської системи, а значить, вони взагалі системі не загрожують.

Реформа Національного банку України: що було зроблено за час правління Гонтаревої?Голова Національного банку України Валерія Гонтарева заявила, що НБУ закінчив реформування. «Слово і Діло» вирішило розібратися, що саме було зроблено в Нацбанку.

«Тому вони не проходять ані щорічної діагностики, ані стрес-тестів. Можна сказати, що їм зробили подарунок. Але зараз ми з ними впритул працюємо. І на цей сектор чекає велика консолідація», – наголосила Гонтарева.

Також голова НБУ заявила, що якщо «ПриватБанк» не витримає випробувань та не виконає усіх вимог Нацбанку, то його рефінансування може припинитись.

«Зараз триває стрес-тестування та діагностика другого етапу. Якщо цей банк виконує всі наші вимоги, то я не бачу жодних проблем з його ліквідністю. Якщо ні,...це (припинення рефінансування – Ред.) станеться з будь-яким банком, який не виконуватиме наших вимог», – підкреслила вона.

Окрім того, Валерія Гонтарева розповіла, що після завершення рекапіталізації банків, НБУ почне думати про кредитування реального сектора економіки. За її словами, для цього в країні має запрацювати система захисту прав кредиторів. Вона запрацює в разі ухвалення Верховною Радою восьми законопроектів, які ініціював НБУ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: