Після місцевих виборів будуть спроби відставки уряду та парламентських перевиборів – експерт

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог

Зараз криза коаліції вже є. Але й у 2007 році всі пророкували перевибори, однак парламент тоді все одно пропрацював 5 років.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог, директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко, аналізуючи заяву Андрія Парубія про те, що Арсеній Яценюк очолюватиме уряд як мінімум до весни.

«Партії «Народний фронт» як такої немає. Так само, як немає ніякої партії «Самопоміч». Є намагання створити партію. «Опозиційний блок» став партією лише тому, що опанував частину регіональних мереж «Партії регіонів». А «НФ» був поспіхом створений минулого року значною частиною людей, які вийшли з «Батьківщини» й вирішили об'єднатися під прапором двох лідерів – Яценюка та Турчинова. Зараз, оскільки рейтинги низькі, вирішили не ризикувати та не йти на вибори. Поразка на виборах стала б вагомим аргументом до вимог про відставку Яценюка», – аналізує експерт.

Саме тому, на його думку, Яценюк вирішив не ризикувати. Але не варто забувати, що його фракція – друга за чисельністю у ВР.

Арсеній ЯценюкГолова політради партії "Народний фронт"
Яценюк обіцяє, що не допустить повторення сценарію 2005 року, коли стався розкол коаліції і уряд пішов у відставкуСказано 26 квітня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Щодо «ручного» прем'єр-міністра, то кожен президент хотів би мати такого прем'єра, але Яценюк аж ніяк не є «ручним» для Порошенка. Яценюк залежний від Порошенка з огляду на низькі рейтинги та інші обставини. Порошенко виявився більш впливовою, потужною фігурою, й переграв Яценюка, але минулого року вони мали приблизно однакові позиції. Втрати є в обох, але Яценюк втратив більше», – пояснює політолог.

Щодо перевиборів та зміни прем'єр-міністра, то в коаліції дійсно є криза, відзначив політолог. Однак не варто поспішати з висновками. Варто згадати парламент п'ятого скликання, який обрали 2007 року.

«В 2007 році парламент намагався розпустити Ющенко. У 2009, 2010 роках йому також пророкували перевибори, а він пропрацював всі 5 років», – наголосив Фесенко.

«Наразі точно можна сказати, що після місцевих виборів буде інтрига й будуть зміни. «Опоблок», можливо, «Батьківщина» та «Самопоміч» спробують зіграти на розвал коаліції, відставку уряду, щоб були перевибори. Але слід розуміти, що й «БПП», і Яценюк не дуже зацікавлені в перевиборах. Відправити Яценюка у відставку також буде непросто», – констатує Володимир Фесенко.

Криза коаліції вже є, але все залежитиме від того, чи далі утримають нинішню коаліцію в складі навіть не чотирьох, а трьох фракцій. Чи вдасться створити нову коаліцію? Шанси на це є, але не з «Опоблоком», тому що влада на це не піде, підсумував експерт.

Арсеній ЯценюкГолова політради партії "Народний фронт"
Яценюк запевнив, що між ним та Президентом не буде жодних протистоянь та боротьби за повноваженняСказано 28 липня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

Зазначимо, Андрій Парубій заявив, що прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк очолюватиме уряд як мінімум до весни наступного року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: