Для чого Путіну Асад і війна в Сирії? Експерт

Читать на русском
Семен Семенченко

Путін влаштовує війну в Сирії, щоб отримати доступ до трубопроводу з Південного Парсу, диктувати умови ЄС та відчувати себе світовим лідером.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олександр Шаян, аналізуючи заяву Семена Семенченка про те, що Україні потрібно шукати підтримки у тих країн, які першими постраждають від можливої атаки Володимира Путіна.

«Такі репліки українських комбатів, що не мають належної підготовки в системних військових вузах, є не більш ніж їхніми власними оціночними судженнями. Військовому фахівцю потрібно принаймні мати освіту, щоб робити такі прогнози. Тому не варто ставити питання про можливу ескалацію найближчим часом. Поки суттєвих підстав для цього немає», – зазначив експерт.

«Європейці ніколи не дозволять нічого подбного зробити. Загальні витрати НАТО в 600 разів перевищують витрати РФ на оборону. Путін гарний аналітик і знає, що якщо піде проти європейців, отримає фіаско», – підкреслив політолог.

Але у разі виникнення загострення, на його думку, будуть допомагати ті європейські країни, які не хочуть мати влсаного негативу. Європейці, німці, французи, «Вишеградська четвірка» дуже зацікавлені в тому, щоб на їхніх кордонах було спокійно і вони не мали потоків біженців. Україні в першу чергу варто розраховувати на США та Канаду.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє, що третьої зустрічі в Мінську з врегулювання ситуації на Донбасі не будеСказано 27 серпня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

«Путін хоче отримати доступ до трубопроводу з Південного Парсу, де родовища нафти та газу, території Ірану, Іраку, Сирії, узбережжя Середземного моря з потенційним приєднанням до Арабського трубопроводу. Тому, власне, Асад йому і потрібен. Поблизу міста Хомс є дуже великі поклади нафти та газу. В умовах зняття санкцій з Ірану цей трубопровід дозволить Путіну з «Газпромом» і надалі впливати на прийняття рішень в ЄС. Якщо ж Путін втрачає Сирію, то європейці отримують альтернативне джерело надходжень нафти та газу з Ірану по так званому трубопроводу з Катару через територію Іраку та Сирії», – пояснює спеціаліст.

Таким чином Путін просто хоче утримати сферу впливу, щоб і надалі диктувати умови ЄС й відчувати себе авторитетним світовим лідером.

Як відомо, 2 жовтня 2015 року на переговорах «нормандської четвірки» в Парижі лідери України, Німеччини, Франції та Росії домовилися, що військова техніка має бути повністю відведена з Донбасу протягом 41 доби.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: