Сирійський конфлікт: війна всіх проти всіх

Читать на русском

Журналісти «Слова і Діла» вирішили розібратися, хто бере участь у сирійському конфлікті й чиї інтереси відстоює.

Сирійський конфлікт, або як його ще називають громадянська війна чи сирійське повстання, почався 15 березня 2011 року з демонстрацій, які були частиної «Арабської весни». «Арабська весна» представляла собою масові протести у низці країн арабського світу, приводом для яких було невдоволення політикою диктаторів. Так, у Сирії протестувальники вимагали відставки президента Башара аль-Асада та завершення майже 50-річного однопартійного правління баасистів.

Цей конфлікт переріс у громадянську війну з іноземною інтервенцією у 2012 році. У внутрішньому конфлікті беруть участь: влада Сирії, тобто армія президента Асада, сирійські повстанці («Вільна сирійська армія»), ІДІЛ ( терористична організація «Ісламська держава Іраку та Леванти») та курди (народ, що мешкає переважно в горах Тавр і Загрос в області Курдистан – південний схід Туреччини, захід Ірану, північ Іраку, північний схід Сирії).

Крім того, безпосередню участь у конфлікті беруть інші країни, які мають свої інтереси у поваленні режиму Асада. Так, Туреччина, Саудівська Аравія, Катар, Лівія, США допомогають фінансово чи військово сирійський опозиції у боротьбі проти Асада та ІДІЛу. Також, нещодавно до коаліції приєдналась і Росія, але, як стало відомо зі ЗМІ, російська армія, прикриваючись боротьбою проти ІДІЛу, допомогає Асаду в знищенні опозиційних сил (авіаудар військово-космічних сил РФ поблизу Хомса, де були розташовані позиції «Вільної сирійської армії»).

Згідно з даними на серпень 2015 року, загальна кількість втрат у конфлікті складає 239 481 особу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: