Час додому: українських військовополонених готують до звільнення

Читать на русском
Про перспективи звільнення військовополонених і роль волонтерів у процесі обміну «Слову і Ділу» розповів голова Центру звільнення полонених «Офіцерський корпус» Володимир Рубан.

Залпи гармат стихають, танки відводять, а полонені досі сидять у підвалах. Незважаючи на режим перемир'я, у полоні бойовиків самопроголошених «ДНР» і «ЛНР» залишаються 150 українських солдатів. Це офіційна цифра, яку озвучує СБУ. Скільки полонених насправді – не відомо нікому.

Про перспективи звільнення військовополонених і роль волонтерів у процесі обміну «Слову і Ділу» розповів голова Центру звільнення полонених «Офіцерський корпус» Володимир Рубан.

Звільнення полонених – справа держави

За останній рік з полону терористів «ЛНР» і «ДНР» звільнили 2900 українських бійців. Цього не вдалося б досягти без допомоги волонтерів. Першими вести переговори з терористами почали активісти, проте зараз вони планують повністю віддати цю справу державним структурам. Глава Центру звільнення полонених «Офіцерський корпус» Володимир Рубан вважає, що роль волонтерів у процесі обміну полоненими добігла завершення.

«Волонтерські організації, які займаються обміном полоненими, себе вичерпали. Це функція держави, у нашому випадку – Адміністрації Президента. Все має вирішуватися на дипломатичному рівні у Мінську, в Женеві, в Астані – де завгодно. Це вже питання дипломатії. Обміном повинні займатися спецслужби, а не волонтери», – переконаний Рубан.

На думку переговірника, за сприятливих дипломатичних умов звільнити всіх бранців терористів можна за 2-3 дні. Рубан наполягає, що питання полонених не політичне, а скоріше моральне. «Нашим керівникам потрібно навчитися зберігати кожне життя. Я не думаю, що будуть тривати активні бойові дії і будуть нові військовополонені, для звільнення яких необхідна участь групи. Це неправильно, коли знаходиться купа переговірників, де кожен вважає свої дії абсолютно вірними, але це не так. Лише держава має відповідати за переговори і обмін», – додав Рубан.

Щоб прискорити процес звільнення українців, які перебувають у полоні, Служба безпеки України створила новий Об'єднаний центр, який повинен буде вести облік військовослужбовців і цивільних осіб, які були захоплені терористами або пропали безвісти, координувати їх пошук, вести переговори і забезпечувати звільнення. СБУ запрошує до участі в роботі центру уповноважених представників інших міністерств і відомств, а також громадські, волонтерські та благодійні організації.

До обміну готові

Бойовики намагаються виміняти заручників на амністію – ГеращенкоЧлени терористичних угруповань «ДНР» та «ЛНР» на переговорах у Мінську намагаються пов'язати питання звільнення українських заручників з питанням амністії.

Ще місяць тому уповноважений Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях Ірина Геращенко заявила, що в полоні проросійських бойовиків утримується 163 українця. З них – 99 військовослужбовців, бійці добровольчих батальйонів і батальйонів Національної гвардії України, всі інші – цивільні. Повернутися додому вже найближчим часом мають усі шанси кілька десятків полонених, переконують переговорники. Бойовики готові обміняти близько 30 українських військовослужбовців.

«Донецька сторона на сьогоднішній день готова надати нам для обміну 23 людини. І Луганська – десь 5 осіб. Щодо інших, про яких говорить Геращенко, необхідно проводити додаткові розшукові дії та переговори», – розповів Рубан. За його словами, бойовики утримують в полоні, за різними даними, від 150 до 350 українців.

Якщо не обмін, то викуп

Повернути полонених потрібно за всяку ціну, і не обов'язково шляхом обміну. У Центрі звільнення полонених «Офіцерський корпус» наполягають, що варто розглядати і можливість викупу, проте не за рахунок родичів, а за рахунок держави.

Обмін полоненими з бойовиками відновлено, «параду» не буде – РубанУкраїна і представники так званих ДНР та ЛНР відновили обмін полоненими, сьогодні звільнено сумського волонтера.

Щодо умов перебування полонених, то перевірити їх волонтери не можуть. Терористи на прохання показати, як утримують українських бранців, висувають зустрічні вимоги. «Вони також хочуть поїхати подивитися на умови, в яких перебувають їхні військовополонені. Але, згідно з українським законом, ми не можемо їх пустити до наших в'язниць. На цьому всі розмови про умови ув’язнення і закінчуються», – підсумовує голова Центру звільнення полонених «Офіцерський корпус» Володимир Рубан.

Про умови утримання стає відомо лише після звільнення. У різних місцях вони також різні. Зараз українських полонених терористи тримають у підвалах, сховищах і архівах. І навіть якщо приміщення більш-менш сухе, воно все одно не придатне для утримання людей, наполягають переговірники. Адже сидіти в полоні іноді доводиться більше року.

Останній обмін полоненими між Україною і бойовиками відбувся 8 вересня. Тоді вдалося виміняти чотирьох бойовиків на двох бійців АТО, які потрапили в полон під Іловайськом у 2014 році.

Наталія Нестерова, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: