Президент пояснив, чому не може посилити покарання за хабарництво

Читать на русском
Президент Україні Петро Порошенко відповів на чергову петицію, цього разу – щодо посилення відповідальності державних службовців за хабарництво.

Президент Україні Петро Порошенко відповів на чергову петицію, цього разу – щодо посилення відповідальності державних службовців за хабарництво.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на Адміністрацію Президента.

Автор петиції, під якою підписалися майже 30 тисяч українців, вимагає збільшення покарання для чиновників-хабарників до 20 років позбавлення волі.

«Згідно з чинним законодавством України, кримінальна відповідальність за вказаний злочин передбачена статтею 368 «Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою» Кримінального кодексу України. Санкція зазначеної статті передбачає міру покарання у вигляді позбавлення волі терміном від восьми до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю терміном до трьох років, з конфіскацією майна та зі спеціальною конфіскацією», – йдеться у відповіді Глави держави.

В Адміністрації Президента зазначають, що максимальний термін покарання за особливо тяжкі злочини (у тому числі вбивство) в Україні складає 15 років, тож впровадження 20-річного терміну ув'язнення для хабарників було б нелогічним.

Непублічні арешти й «антикорупційний спецназ». Ситник розповів, як працюватиме НАБДиректор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник вважає публічні арешти неефективними, оскільки з моменту затримання до моменту винесення судового рішення проходить великий проміжок часу.

«Внесення зміни лише до однієї статті Кримінального кодексу України щодо посилення міри покарання державним службовцям до двадцяти років позбавлення волі може не відповідати тяжкості кримінального правопорушення порівняно з іншими злочинами, передбаченими кримінальним законодавством України», – зазначається у відповіді Президента. При цьому Глава держави додає: «На рівень хабарництва більше впливає не суворість, а невідворотність покарання».

Нагадаємо, днями Петро Порошенко заявив, що рішення щодо скасування можливості внесення застави в судах корупціонерами має бути розглянуте Верховною Радою вже до кінця поточного пленарного тижня.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: