Квіташвілі за реформою МОЗ приховує механізм банкрутства держзакладів ˜– Богомолець

Читать на русском
За реформою охорони здоров'я міністр Олександр Квіташвілі намагається приховати механізм банкрутства державних медичних закладів.

За реформою охорони здоров'я міністр Олександр Квіташвілі намагається приховати механізм банкрутства державних медичних закладів.

Про це в інтерв'ю «Главкому» розповіла голова профільного комітету Верховної Ради, народний депутат України Ольга Богомолець, передає «Слово і Діло».

«Те, що міністр і його молода команда зараз гучно називають реформою, – лише законопроект про автономізацію лікувальних закладів. Але автономізація, викладена у новому законопроекті Кабміну і МОЗ, є механізмом банкрутства з можливістю подальшої приватизації державних лікувальних закладів і їх майнових комплексів», – заявила вона.

За її словами, в цьому законопроекті прописано переведення фінансування всіх державних медичних закладів на місцеві бюджети без деталізації. Тобто, хто і за що повинен платити, невідомо. Також у цьому проекті прописана зміна статусу медичних закладів із державних на комерційні або товариства з обмеженою відповідальністю, які, на відміну від державних, можуть бути приватизовані.

Квіташвілі і вакцини: сумна історія з нещасливим кінцемНа Закарпатті зафіксовано рідкісний вірус поліомієліту. ВООЗ пов'язує подію з низьким рівнем вакцинації населення.

«Плюс, згідно закону МОЗ, від всієї цієї автономізації звільнені всі відомчі заклади, фінансування яких буде й надалі здійснюватися з Державного бюджету. Ось що в МОЗ і в ЗМІ називають зараз реформою, не зрозумівши навіть суті запропонованих законів», – додала нардеп.

Також Богомолець повідомила, що парламентський комітет з питань охорони здоров'я виступає проти такої автономізації, тому що площі лікарень в жодному разі не можна приватизовувати.

«В державі катастрофічно не вистачає соціальних установ – хоспісів, реабілітаційних центрів, будинків престарілих. Приміщення, які звільняться в лікарнях, зможуть бути відданими в оренду НГО, які за допомогою фонду соцстрахування, грантів ЄС створять там соціальні установи, й одночасно створять робочі місця й дадуть незахищеним верствам населення відчути захист держави», – пояснила голова комітету.

Нагадаємо, 2 липня міністр охорони здоров'я Олександр Квіташвілі написав заяву про відставку. Верховна Рада декілька разів намагалася ухвалити відставку міністра, але потрібних 226 голосів відповідна постанова так і не набрала.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: