Непублічні арешти й «антикорупційний спецназ». Ситник розповів, як працюватиме НАБ

Читать на русском
Директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник вважає публічні арешти неефективними, оскільки з моменту затримання до моменту винесення судового рішення проходить великий проміжок часу.

Директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник вважає публічні арешти неефективними, оскільки з моменту затримання до моменту винесення судового рішення проходить великий проміжок часу.

Таку думку він висловив, коментуючи процес утворення НАБу та його майбутню роботу, пише «Слово і Діло» з посиланням на «Голос України».

«Я маю великий досвід розслідування кримінальних проваджень, і якщо справа складна, то між моментом гучного затримання і до набрання чинності обвинувальним вироком суду може минути дуже тривалий проміжок часу. Гучні показові затримання починають дратувати, оскільки суспільство очікує результатів у вигляді повернення до бюджету корупційних коштів і справедливого покарання за скоєння корупційних злочинів... Затримання проводитимуться у рамках кримінально-процесуального законодавства, без усякого піару та шоу, оскільки для нас пріоритет – це рішення суду», – зазначив Ситник.

Також голова Національного антикорупційного бюро розповів про так званий «антикорупційний спецназ» – непублічний підрозділ НАБу, що займатиметься затриманням корупціонерів, захистом життя і здоров'я детективів та проводитиме спостереження.

«Пріоритетним є підрозділ детективів, однак є багато інших, не менш важливих підрозділів – оперативно-технічне управління, яке забезпечує технічну підтримку детективів, підрозділ аналітики, який працюватиме із відкритими та закритими джерелами, базами даних. А також силовий підрозділ – наш «спецназ», який проводитиме затримання корупціонерів, забезпечуватиме охорону та гарантуватиме безпеку учасників процесу та працівників бюро... «Спецназ» – це наш аналог «Альфи», силовий підрозділ, який забезпечуватиме прикриття наших детективів при затриманні корупціонерів», – уточнив Ситник.

Наразі ж, за словами директора Бюро, присягу склали перші 70 антикорупційних детективів.

Додамо, що раніше екс-суддя Конституційного суду України Віктор Шишкін заявив, що Антикорупційна прокуратура не зможе бути цілком незалежною, оскільки підпорядковуватиметься генеральному прокурору.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: