В аграрному комітеті ВРУ не згодні з політикою профільного міністра

Читать на русском
На думку заступника голови комітету, нардепа Вадима Івченка, збільшувати обсяги експорту зернових культур у майбутньому економічно безперспективно. За його словами, навіть США, які є провідним світовим експортером пшениці, почали експортувати менше.

Упродовж останніх чотирнадцяти років Україна експортувала аграрну продукцію переважно з низькою додатковою вартістю. Про це в інтерв'ю Агропорталу розповів народний депутат України, заступник голови комітету з питань аграрної політики і земельних відносин ВРУ Вадим Івченко, передає «Слово і Діло».

За словами нардепа, це призвело до становлення експортної моделі сировинного характеру. На думку Івченка, збільшувати обсяги експорту зернових культур у майбутньому економічно безперспективно.

«У країнах ЄС цей показник за останні 10 маркетингових років і з прогнозом на 2015/16 МР не перевищив 27,4%. Протягом останніх трьох маркетингових років тут простежується тенденція до зменшення обсягу вирощування зернових. У США, які є провідним світовим експортером пшениці,... також відстежується тенденція до зниження цього показника... В Україні, навпаки, з 2011/12 МР встановилася чітка тенденція до збільшення обсягів експорту пшениці», - розповів представник профільного комітету.

Вадим ІвченкоНародний депутат України
Івченко заявив, що підпишеться за відставку міністра енергетики ДемчишинаСказано 20 січня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

«Значне перевищення обсягів експорту над обсягом споживання будь-якого продукту, а для України це можна поширити на фуражні зернові та олійні культури, не має зараз надійно гарантованих каналів збуту цієї продукції, і будь-який збій у механізмах реалізації цієї продукції (внаслідок можливих обставин непереборної сили) може призвести практично до миттєвої системної кризи галузі», - пояснив Івченко.

Нагадаємо, міністр аграрної політики та продовольства Олексій Павленко уже традиційно женеться за обсягами експорту зернових на світовий ринок. Він, зокрема, обіцяє фактично подвоїти їх у 2020 році — до 70 мільйонів тонн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: