Як українці зможуть дізнатися все про земельні ділянки? Експерт

Читать на русском
Юрій Ганущакексперт з питань місцевого самоврядування

Сам по собі запуск земельного кадастру у відкритому режимі не знищує корупції.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор ГО «Інститут розвитку територій» Юрій Ганущак, аналізуючи інформацію про те, що у Кабміні пропонують 6 жовтня запустити земельний кадастр у відкритому режимі.

«Насправді, не все запускається у відкритому режимі, бо це досить великий масив і є багато рівнів доступу – і за статусом власника, і за розташуванням земельної ділянки, і за способом користування. Дата 6 жовтня – дуже смілива. Все буде поступово», – констатував експерт.

Крім того, лише відкритий доступ нічого не вирішує, варто вжити додаткових заходів.

«Має бути ухвалення рішення про зміни до закону про містобудівну діяльність, відповідно до якого затверджується «План території громади», який включає в себе всю містобудівну документацію, фактично опис всієї території громади. Зараз все розділено. Має працювати схема: кадастрову поточну документацію веде громада, а депозитарій, сам кадастр тримає держава, в особі або Мінюсту, або Держкадастру», – пояснює він.

За його словами, це фактично буде антикорупційним механізмом. Коли один може приймати рішення, але вони набувають законності, лише коли держава внесе їх до реєстру.

«Держава не може маніпулювати, тому що саме рішення щодо управління територією ухвалює не вона. Ця схема антикорупційна. Але саме по собі відкриття кадастру не вирішує питання корупційності, тому що є багато підставних осіб», – розповів Юрій Ганущак.

Як відомо, до сьогоднішнього дня можна було отримати інформацію лише про площу земельної ділянки та її цільове призначення.

Нагадаємо, що 30 вересня в Києві було запущено п'ять нових електронних сервісів із надання адміністративних послуг. Серед іншого, кияни отримали можливість оформлення субсидій, реєстрації за місцем проживання (перебування) та отримання довідки про участь у приватизації житлового фонду через інтернет.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: