Експерт про результати зустрічі в Парижі: Україну чекає припинення кровопролиття й вибори на Донбасі

Читать на русском
Фейкових виборів на Донбасі не буде, однак їхнє проведення за українським законодавством вимагатиме від українських парламентарів важкого процесу ухвалення виборчого законодавства для окупованих територій.

Фейкових виборів на Донбасі не буде, однак їхнє проведення за українським законодавством вимагатиме від українських парламентарів важкого процесу ухвалення виборчого законодавства для окупованих територій.

Таку думку за результатами переговорів лідерів «нормандської четвірки» висловив політолог «Міжнародного інституту демократій» Сергій Таран, передає «Слово і Діло».

На його думку, озброєння від лінії розмежування все-таки буде відведене. Кількість обстрілів суттєво зменшиться, а отже – буде збережено більше життів, вважає політолог. У той же час, незважаючи на те, що Франсуа Олланд і Петро Порошенко наголосили на тому, що фейкових виборів на непідконтрльних Києву територіях не буде, на Донбас чекає проведення виборів за українськими законами. Якими будуть ці закони – вирішувати депутатам Верховної Ради, переконаний експерт.

«Фейкових виборів не буде. А буде дуже складний процес ухвалення законів, які би дозволили провести вибори на окремих територіях за українськими законами; депутати туди зможуть вписати будь-які умови, які полегшать процес реінтеграції окупованих територій і ускладнять життя російським «гоблінам», – зазначив Таран.

Разом з тим, політолог не вірить в імунітет для учасників виборів з боку терористів, запропонований Олландом. «Імунітет від Олланда – «фількина грамота», затяті бойовики на вибори не підуть, а якщо й підуть, то далі нинішнього свого анклаву все одно не виїдуть», – вважає Таран. Експерт переконаний: там, де на сепаратистів не поширюватиметься дія закону – за справу візьметься суспільство.

«Справжній імунітет в нашій країні може дати тільки суспільство. Війна-то у нас гібридна! І тому на їхніх «відпускників» у нас з’явилися добровольчі батальйони. На їхній кримський референдум у нас з’явилася громадська продовольча блокада. І тому на їхніх «кандидатів», –якщо ті пов’язані з тероризмом – у нас дуже легко знайдуться наші «гібридні прокурори», – написав Сергій Таран у своєму Facebook.

Крім того, політолог наголошує, що ще одним із підсумків переговорів 2 жовтня в столиці Франції стало посилення ролі ОБСЄ в питанні відведення зброї. Якщо спостерігачі, кількість яких на Донбасі, як відомо, зросте, не впораються, все, чим ризикує Україна – це повернутися до нинішнього статусу-кво.

Альтернативою результатам паризьких переговорів Таран вважає або повномасштабну війну, і цього разу – вже без підтримки Заходу у вигляді санкцій, або замороження конфлікту й ізоляцію непідконтрольних територій. «Інша альтернатива – у випадку повного ігнорування домовленостей російською стороною – «замороження» й ізоляція окупованих територій, до цього, власне, все і йде», – підсумував політолог.

Нагадаємо, сьогодні представник Адміністрації Президента Андрій Лисенко повідомив, що сили АТО справді почали відведення озброєння калібром менше 100 мм, а також техніки (у тому числі танків) на відстань 15 км від лінії розмежування.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: