Запровадивши податок на елітне майно чиновників, можна розрахуватися з кредиторами – експерт

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт

Україна не повинна укладати з кредиторами угод, що потім будуть ярмом на шиї.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Володимир Сіденко, аналізуючи інформацію про те, що Україна пропонує кредиторам реструктуризувати борги або залишитися без виплат.

«Переговори з комітетом кредиторів щодо українських євробондів ведуться без надання відповідної інформації щодо змісту таких угод, що укладаються, а ми вже потім, коли підписані угоди, дізнаємося про якісь деталі. Тому, не знаючи, які конкретно висуваються умови, давати однозначні оцінки складно. Інколи за такою жорсткою риторикою, як у Мінфіна, стоїть реальна готовність піти на сприятливі для кредиторів умови, як це сталося щодо євробондів, коли ми взяли на себе зобов'язання щодо так званого відновлення вартості», – аналізує експерт.

На його думку, займати позицію щодо національних інтересів потрібно жорстку, але не рівнозначну шантажу.

«Жорстка позиція має спиратися на попередні прецеденти, щоб ми не укладали угоди, які потім стануть ярмом на шиї», – переконаний спеціаліст.

Яресько обіцяє реструктуризувати держборгСказано 25 квітня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Ми не в змозі віддавати борги через те, що роками вели безглузду політику запозичень.

«Можливо, слід і до тих, хто запозичував, бути жорсткішими, тому що ми ніколи не наведемо ладу без цього. Зокрема, можна розглянути питання податку на елітну нерухомість, тому що це може бути джерелом погашення боргів», – вважає Володимир Сіденко.

Нагадаємо, що 17 вересня Верховна Рада України ухвалила низку урядових законопроектів щодо реструктуризації та списання боргів, а також підвищення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: