Екс-суддя КС пояснив, чому антикорупційний прокурор не буде незалежним

Читать на русском
Звільнений суддя Конституційного суду України Віктор Шишкін заявив, що Антикорупційна прокуратура буде підпорядковуватися генпрокурору.

Звільнений суддя Конституційного суду України Віктор Шишкін заявив, що Антикорупційна прокуратура буде підпорядковуватися генпрокурору.

Про це він розповів в інтерв'ю «Главкому», передає «Слово і Діло».

За словами Шишкіна, в законопроекті про прокуратуру у статті 7 стверджується, що Антикорупційна прокуратура не є частиною ГПУ, але після змін в статті 8 проекту реформи спеціалізована прокуратура стає її складовою.

«В Генпрокуратурі є слідче управління, є управління з нагляду в судах за кримінальними справами, з представництва в судах у цивільних справах, словом, купа управлінь. І Антикорупційна прокуратура стає таким самим управлінням? Таким чином, мало того, що генпрокурор призначає спеціалізованого антикорупційного прокурора, останній ще й підпорядковується генпрокурору. І, мабуть, підпорядковується і його першому заступнику, оскільки він – просто заступник генпрокурора, спеціальний антикорупційний прокурор. Це негатив», – заявив екс-суддя.

Також Віктор Шишкін стверджує, що конкурс не буде максимально широким через нові вимоги до антикорупційного прокурора. За його словами, якщо Антикорупційна прокуратура входить до Генпрокуратури, то вимоги змінюються на більш жорсткі. Наприклад, щоб обійняти посаду в ГПУ, потрібно мати 5 років прокурорського досвіду.

«Якщо ми говоримо про складову Генеральної прокуратури, то тут вже діють вимоги для тих, хто хоче працювати в Генеральній прокуратурі. А там не будь-хто може працювати, а лише той, хто має п’ять років прокурорського стажу! Тобто, якщо у вас є знайомий, який 4 роки тому закінчив університет, влаштувався на роботу в Оболонську прокуратуру, то він вже не може претендувати на ті посади, на які ми проводимо відбір», – пояснив Шишкін.

В результаті на роботу в Антикорупційну прокуратуру можуть піти люди з системи, які її й створили, стверджує Шишкін.

«Перед комісією стоїть завдання: яким чином нам проводити конкурс? Орієнтуватися на вимоги статті 8 чи на вимоги статті 7? Мені як юристу більш привабливою видається стаття 7. І якщо я буду вимагати, щоб ми до конкурсу допустили всіх, хто за умовами може працювати в прокуратурі, я буду правий. Сьома стаття каже, що Антикорупційна прокуратура налкжить до системи прокуратури і не є частиною Генеральної прокуратури», – зазначив він.

Нагадаємо, що Віктор Шишкін був звільнений указом Президента України з посади судді Конституційного суду України. Пізніше він був включений до складу комісії з проведення конкурсу на адміністративні посади в спеціалізованій Антикорупційної прокуратурі за квотою фракції «Батьківщини».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: