Експерт: нові умови видачі Савченко – грубий шантаж з боку РФ

Читать на русском
Олександр Мережкоюрист - міжнародник

Немає жодних міжнародних зобов'язань, за якими Україна має визнавати рішення російського суду у справі Савченко.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів юрист-міжнародник Олександр Мережко, аналізуючи інформацію про те, що Мін'юст РФ допустив видачу Україні Надії Савченко, якщо український суд визнає рішення російського суду та умови відбування покарання.

«Є норма щодо відбування терміну покарання на території держави, громадянином якої є особа, щодо якої було винесено вирок. Але в цій Конвенції не йдеться про те, щоб визнавати рішення суду в іншій державі. Такої юридичного вимоги не існує», – пояснює фахівець.

На його переконання, це схоже на грубий шантаж, тому що немає жодних міжнародних зобов'язань, щоб ми визнавали рішення іноземного суду.

«Це абсурдна заява, оскільки виходячи з фактичних юридичних обставин це рішення є неправомірним з точки зору в тому числі й Женевської конвенції про військовополонених. Тому в жодному разі не можна цього робити й вестися на цей шантаж», – розповів він.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко запевнив, що зробить все для звільнення Надії СавченкоСказано 10 липня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

Керівник Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко також вважає, що не варто реагувати на подібні заяви.

«Звичайно, в нормальних країнах є договір про взаємне визнання вироків суддею, але в цьому випадку цей договір не можна прив'язати. Вони вкрали людину, звинувачують її в тому, в чому вона завідомо не може бути винуватою, і ще кажуть, що вона може десь відбувати покарання. Абсурд», – резюмував Коліушко.

Нагадаємо, що Президент України ще минулого року запевнив, що він докладе максимум зусиль дл ятого, щоб звільнити українського пілота Надію Савченко.

Як відомо, 5 липня 2015 року МЗС України висловило категоричний протест у зв'язку з рішенням Генпрокуратури РФ направити справу Савченко для розгляду по суті до Донецького міського суду Ростовської області.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: