Чи врятує Донбас «план Мореля»? Експерт

Читать на русском
Олександр Солонтайексперт з політики

Вибори відбудуться за законами «ЛНР-ДНР», але не будуть визнані ОБСЄ, міжнародним співтовариством та Україною.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олександр Шаян, аналізуючи інформацію про те, що «план Мореля» розглянеться на зустрічі «нормандської четвірки» як наступний етап вирішення конфлікту на Донбасі.

«Якби ці вибори й відбулися, а відбуватися вони будуть згідно напрацювань «ЛНР-ДНР», то моніторингова група ОБСЕ все одно б ніколи їх не визнала такими, що відповідають міжнародним стандартам. Це означає, що буде так зване «замороження конфлікту» без участі «блакитних касок», які там не хоче бачити міжнародна спільнота, аби не надавати певного статусу цьому конфлікту. Тому вибори там будуть, але світова спільнота ніколи їх не визнає», – переконаний Шаян.

При цьому експерт підкреслив, що наспрівді Захід не має єдиної стратегії. Європейці дійсно не хочуть, щоб ці вибори відбулися й це співпадає з позицією Президента України. Європейці вже мають потоки біженців і для них вигідно, щоб ситуація в нашій країні була плановою. А от американці, що живуть за океаном, ще допускають таку можливість.

Спеціаліст поділився міркуваннями щодо інформації про те, що «план Мореля» розглянеться «нормандської четвірки» як наступний етап вирішення конфлікту на Донбасі.

Водночас політичний експерт Олександр Солонтай вважає, що поки на Донбасі є російські війська, то жодних виборів там бути не може.

«Наразі навколо всього цього крутиться одне вирішення ситуації – це її заморожування й відкладання проблеми на довший час. Тобто запропонована формула, враховуючи, що реально, а що неможливо реалізувати, все це означає для нас, що конфлікт заморожується на невизначений термін. Якщо не домовляться, буде просто стан перманентних бойових дій, а якщо домовляться – це заморожування конфлікту», – аналізує Солонтай.

На його думку, те, що ми йдемо шляхом пошуку відповіді на міжнародному рівні та знаходження союзників у світі, правильно, тому що Україні не можна залишатися сам на сам з РФ, але ми недопрацьовуємо всередині нашої країни щодо створення сильної армії, яка може дати відсіч.

Нагадаємо, що 17 березня 2015 року Президент України Петро Порошенко заявив, що вибори на сході України пройдуть легітимно, за українським законодавством, у процесі, який чітко відповідає міжнародним стандартам, в тому числі й стандартам ОБСЄ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: