Уряд рано рапортує про нові правила гри на газовому ринку — експерт

Читать на русском
Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»

Уряд почав говорити про нові правила гри на газовому ринку, не повідомивши самих його учасників.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів заступник директора НТЦ «Психея» Геннадій Рябцев, аналізуючи інформацію про те, що в Україні з сьогоднішнього дня набув чинності закон «Про ринок природного газу».

«Набувши чинності, закон «Про ринок природного газу» не вирішує проблем, які існують на газовому ринку. Це лише один із кроків на шляху до вирішення цих проблем. Але, на жаль, уряд так не вважає і чомусь уже сьогодні рапортує про зміну правил гри, хоча нові правила набудуть чинності лише після розробки механізмів реалізації цього закону. А їх, на жаль, поки що немає», — розповідає експерт.

Були в пожежному порядку ухвалені кілька рішень НКРЕКП за день до вступу закону в дію, проте з цими рішеннями ще навіть не встигли ознайомиться учасники газового ринку і не факт, що вони будуть задоволені ними.

Арсеній ЯценюкГолова політради партії "Народний фронт"
Яценюк запевнив, що держава більше не буде дотувати олігархів, які заробляли мільярди на газовому бізнесіСказано 16 вересня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

«Тому не потрібно поспішати заявляти про встановленні ринкові умови в газовому секторі. Слід сказати лише про те, що це перший крок на шляху до лібералізації газового ринку», — уточнив Рябцев.

Також фахівець підкреслив, що звичайному громадянину цей закон нічого не дає. Цей закон є кроком на шляху до формування нових правил гри на українському ринку газу й був ухвалений, тому що Україна взяла на себе певні міжнародні зобов'язання.

Нагадаємо, ще будучи кандидатом у президенти України, Петро Порошенко пообіцяв диверсифікувати постачання газу та забезпечити енергетичну незалежність України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: