Жебрівський: ми формуємо кулак держпідприємств як альтернативу великому бізнесу на Донеччині

Читать на русском
Голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський виступає за реформування державних промислових підприємств на Донеччині для того, щоб вони могли скласти конкуренцію приватним фінансово-промисловим групам.

Голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський виступає за реформування державних промислових підприємств на Донеччині для того, щоб вони могли скласти конкуренцію приватним фінансово-промисловим групам.

Про це він заявив в інтерв'ю «Українській правді», передає «Слово і Діло».

«На сьогодні з понад 16 тисяч юридичних осіб, зареєстрованих в області, 120 підприємств, які в основному мають одних і тих же власників і дають 80% валового продукту. Тобто фактично економіка монополізована до нестями. Є 5-7, ну 10 фінансово-промислових груп»,– розповів Жебрівський, відзначивши, що це є проблемою. Тож, на думку губернатора, вкрай необхідно демонополізувати економіку області.

Один з напрямків такої роботи – формування групи державних підприємств, які змогли б конкурувати з приватним бізнесом. У першу чергу йдеться про вугільні, гірничозбагачувальні та металургійні підприємства.

«Перше – це задача повернути вугільні поля державним шахтам, повернути центрально-збагачувальні фабрики державним вугільним компаніям. І я дуже хочу сформувати державний вугільний холдинг, в який би входили 11 шахт державної власності, три центрально-збагачувальні фабрики, і тоді б це була достатньо серйозна державна структура», – стверджує Жебрівський.

Другим напрямком роботи є об'єднання Маріупольського морського порту з судноремонтним заводом, який наразі орендує підприємство Світлани Савчук, котру пов'язують з «регіоналом» Юрієм Іванющенком.

Третім важливим проектом Жебрівський називає «Азовмаш». «Ми працюємо по «Азовмашу», бо тільки 120 млн грн боргів із заробітної плати, не кажучи про те, що 7 заводів не працюють на території «Азовмашу». Ми формуємо кулак державних підприємств, які будуть альтернативою фінансово-промисловим групам», – пояснив голова ВЦА.

Втративши Донецьк, Ахметов будує нову «вотчину» в Маріуполі та Запоріжжі – журналістПісля проведення місцевих виборів восени цього року Маріуполь ризикує міцно і надовго залишитися «вотчиною» «Метінвесту», вважає місцева журналістка Анна Мурликіна.

Крім того, за планами губернатора, вже за 10 років 67% ВВП області має забезпечувати малий та середній бізнес. «Зараз працюємо з місцевим «Ощадбанком», щоб почати мікрокредитування дрібного та середнього бізнесу через Світовий банк, через ЄБРД. Поставили таку задачу на 10 років: 67% валового продукту в Донецькій області має давати дрібний і середній бізнес», – розповів Жебрівський.

Нагадаємо, раніше губернатор Донеччини скаржився, що Київ не прислуховується до вимог регіону і не вважає за потрібне виносити на обговорення кандидатури важливих державних підприємств області.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: